Skorzonera
Warzywo korzeniowe, z rodziny astrowatych, zwane również wężymordem czarnym korzeniem. Nazwa wężymord pochodzi z czasów, kiedy w medycynie ludowej używano tej rośliny jako leku na jad żmii. Skorzonera ma charakterystyczny czarny lub brunatny, długi i wąski korzeń. Skórka tego warzywa jest niejadalna, dlatego przed przyrządzeniem należy się jej pozbyć - uwaga, barwi ręce. Z kolei sam korzeń zawiera sok mleczny, który jest jadalny. Korzeń, po oczyszczeniu i umyciu, można przyrządzić na wiele sposobów - np. ugotować, usmażyć albo zapiec. Skorzonera w smaku przypomina szparagi, świetnie smakuje w połączeniu z innymi warzywami korzeniowymi. Ceni się ją ze względu na wysokie wartości odżywcze - zawiera witaminy z grupy B, E, C, karoten, magnez, potas, żelazo, sód, fosfor. Jest bardzo sycąca.