Dlaczego lepiej nie smażyć pączków?
Przede wszystkim dlatego, że są smażone w głębokim tłuszczu, co sprawia, że wraz z tym tradycyjnym przysmakiem pochłaniamy nie tylko cukry proste, ale także tłuszcze nasycone lub – co znacznie gorsze – tłuszcze trans, które wyjątkowo negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Oczywiście nie popadajmy ze skrajności w skrajność – jeden pączek jeszcze nikogo nie zabił. Wystarczy być rozważnym i nie zapomnieć o dodatkowej aktywności fizycznej tego dnia. Zawsze można też pocieszyć się tym, że są o wiele bardziej kaloryczne desery i pączek wcale nie jest największą bombą kaloryczną. Jeden pączek zawiera średnio 330 kcal, podczas gdy kremówka ok. 360, a wuzetka aż 512 kcal! Jest jednak sposób na odchudzenie pączków – zamiast smażyć, możesz je upiec. Jak? Odpowiedź znajdziesz na kolejnych stronach.