Trwa ładowanie...
d3zrlz5

Zakwas na chleb

123
Źródło: 123

Zakwas na chleb jest konieczny do tego, by nasze pieczywo było aromatyczne, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Zobacz, jak wykonać tradycyjny zakwas.

W dzisiejszych czasach prawdopodobnie niewiele osób wie, jak robi się zakwas na chleb. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że świeże pieczywo dostaniemy w każdej piekarni, a jeśli te są już zamknięte, w każdym dużym supermarkecie znajdziemy półki wypełnione bułkami, chlebami i innymi wypiekami. Zapominamy jednak o tym, co najważniejsze – czyli o składzie takiego produktu. Niestety bardzo wiele chlebów wytwarza się masowo, a w ich składzie znajdziemy substancje spulchniające, konserwanty i inne dodatki, które niekoniecznie powinny znaleźć się w pieczywie.

Na szczęście możemy wrócić do tradycji i wykonać nasz własny zakwas chlebowy. Wiele osób przekonało się już, że jego zrobienie nie jest wcale aż takie trudne, choć rzeczywiście wymaga cierpliwości.

Zakwas chlebowy – przygotowanie
Chociaż o zakwasie chlebowym słyszał każdy z nas, prawdopodobnie nie wszyscy potrafimy powiedzieć, co to tak naprawdę jest, i jak się go robi. Wszystko postaramy się wyjaśnić.

Do zrobienia zakwasu chlebowego będziemy potrzebowali mąki oraz wody. Te dwa składniki mieszamy dokładnie ze sobą w szklanym naczyniu (najczęściej słoiku). Nasza mieszanina powinna mieć dość gęstą konsystencję. Następnie słoik przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Po 12 godzinach mieszamy drewnianą łyżeczka nasz zakwas i pozostawiamy go w cieple na kolejne 12 godzin. Po następnych 12 godzinach do szklanego naczynia dosypujemy mąkę oraz dolewamy wodę. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 24 godziny.

Trzeciego dnia zakwas powinien zacząć już fermentować. Bardzo łatwo to sprawdzić. Jeśli nasza mieszanka będzie pachniała kwaskowato, to znak, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Należy jednak dodać kolejną porcję mąki i wody oraz dokładnie wymieszać zawartość naczynia. Następnie po 12 godzinach zakwas jedynie mieszamy, a po upływie 24 godzin – dodajemy mąkę i wodę.

Tradycyjny zakwas powinien być gotowy po 5 dniach. Na jego powierzchni zobaczymy pęcherzyki powietrza. Konsystencja powinna być gęsta.

d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
Więcej tematów
d3zrlz5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj