Trwa ładowanie...
d33uq08
06-07-2008 21:24

Chleb na zakwasie żytnim

Przepis
d33uq08
4.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Składniki

Zakwas:

  • 1/2 szk. mąki żytniej
  • letnia woda

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki żytniej
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • zakwas
  • opakowanie suchych drożdży
  • szczypta soli
  • olej do foremek
Przepis
  • Przygotować zakwas z pół szklanki mąki żytniej i 10 łyżek letniej wody (ewentualnie dolać więcej, tak aby powstała gęsta "papka"). Dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni, mieszając zakwas codziennie 2 razy.
  • W dniu poprzedzającym pieczenie chleba, wymieszać zakwas z mąką żytnią i szklanką letniej wody. Odstawić.
  • Gdy zakwas z mąką podwoi swoją objętość, po dniu stania dodać mąkę pszenną, drożdże, sól i tyle wody, aby przy wyrabianiu powstało elastyczne ciasto.
  • Wyrabiać minimum 10 min., a następnie odstawić na jakieś 30 min. w ciepłe miejsce.
  • Podzielić ciasto na pół i wyłożyć do wysmarowanych olejem foremek. Odstawić jeszcze na trochę do wyrośnięcia. Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Przepis dodał użytkownik Anula

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chleb na zakwasie żytnim
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d33uq08

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33uq08
d33uq08
d33uq08
d33uq08
Więcej tematów
d33uq08