Chleb na zakwasie żytnim
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
Zakwas:
- 1/2 szk. mąki żytniej
- letnia woda
Ciasto:
- 1/2 kg mąki żytniej
- 1/2 kg mąki pszennej
- zakwas
- opakowanie suchych drożdży
- szczypta soli
- olej do foremek
- Przygotować zakwas z pół szklanki mąki żytniej i 10 łyżek letniej wody (ewentualnie dolać więcej, tak aby powstała gęsta "papka"). Dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni, mieszając zakwas codziennie 2 razy.
- W dniu poprzedzającym pieczenie chleba, wymieszać zakwas z mąką żytnią i szklanką letniej wody. Odstawić.
- Gdy zakwas z mąką podwoi swoją objętość, po dniu stania dodać mąkę pszenną, drożdże, sól i tyle wody, aby przy wyrabianiu powstało elastyczne ciasto.
- Wyrabiać minimum 10 min., a następnie odstawić na jakieś 30 min. w ciepłe miejsce.
- Podzielić ciasto na pół i wyłożyć do wysmarowanych olejem foremek. Odstawić jeszcze na trochę do wyrośnięcia. Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przepis dodał użytkownik Anula
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze