Trwa ładowanie...
d15986l
10-11-2020 11:27

Zakwas na chleb żytni

Przepis

Zakwas to sekret prawdziwego pysznego chleba. Dzięki niemu pieczywo pięknie rośnie i zyskuje niepowtarzalny smak. Chleb na zakwasie nie spleśnieje. Co więcej, może zachowywać świeżość nawet przez tydzień. Jak zrobić domowy zakwas do chleba? To proste, wymaga jednak nieco cierpliwości i serca.

d15986l
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 20 dag mąki żytniej
  • 300 ml letniej wody
Przepis
  • 20 dag mąki żytniej wymieszać w misce z 200 ml letniej wody, powinna powstać papka gęstości kwaśnej śmietany.
  • Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w nieprzewiewne miejsce na 3 doby. Należy dbać o to, żeby ściereczka była wilgotna oraz zamieszać zakwas drewnianą łyżką raz na 12 godzin.
  • Po 3 dobach, jeśli zakwas nie zapleśniał i widać bąbelki, dolać do zakwasu ok. 100 ml letniej wody i dosypać trochę białej mąki pszennej i trochę żytniej.
  • To, co powstanie po wymieszaniu powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
  • Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 dobę. Należy znów pamiętać o zwilżaniu ściereczki.

Przepis dodał użytkownik gonia5tek

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zakwas na chleb żytni
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d15986l
d15986l
d15986l
d15986l
Więcej tematów
d15986l