Mało kalorii i dużo witamin
Seler naciowy zawiera sporo wody, co sprawia, że jest niskokalorycznym przysmakiem (100 g warzywa dostarcza zaledwie 10 kcal), co na pewno docenią osoby zmagające się z nadmiarem kilogramów. Jego atut to także dość wysoka zawartość błonnika, który pęcznieje w żołądku i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, a oprócz tego pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i odgrywa ważną rolę w gospodarce lipidowej organizmu (m.in. zmniejsza stężenie "złego" cholesterolu LDL i przyspiesza jego wydalanie).
W selerze kryje się również solidna dawka (znacznie większa niż w cytrusach) witaminy C, skutecznie stymulującej białe krwinki, odpowiedzialne za walkę z atakami wirusów czy bakterii. Dzięki temu nasz organizm może poradzić sobie z rozmaitymi infekcjami. Witamina C jest silnym antyoksydantem neutralizującym szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za uszkadzanie tkanek, przyspieszanie procesów starzenia organizmu czy rozwoju schorzeń układu krążenia.