Grzanki
Grzanki można oczywiście kupić, ale dużo lepszym (i smaczniejszym) rozwiązaniem jest przygotowanie ich samemu z czerstwego pieczywa.
Najprostszym sposobem jest zrobienie grzanek z bagietki. Kroimy ją na kromki, smarujemy masłem czosnkowym i grillujemy na grillu elektrycznym lub pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku. Taką grzankę można także przed pieczeniem posypać startym serem. Z chleba (białego, pełnoziarnistego czy tostowego) możemy natomiast przygotować mini grzanki. Kroimy pieczywo w kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i ziół prowansalskich. Uważajmy jednak, by czosnku nie przypalić, ponieważ grzanki staną się przez to gorzkie. Domowe grzanki są nie tylko smaczniejsze, ale przede wszystkim tańsze niż te ze sklepu. Poza tym gotowe produkty zawierają niezbezpieczny dla zdrowia tłuszcz palmowy, aromaty i substancje konwesrwujące.