Z czym podawać zupy krem

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Groszek ptysiowy, pestki czy bagietka?

Obraz
© 123RF.COM

Z czym podawać zupę? Zasada doboru dodatków jest dość prosta – klarowne wywary lubią towarzystwo pierożków, pasztecików, makaronu. Zupy z warzywami dobrze będą się komponować z kluseczkami (kładzionymi lub zacierkami), ziemniakami, ryżem, kaszą. Natomiast kremy świetnie smakują z chrupiącymi dodatkami. To właśnie one dodają zupie charakteru i podkręcają jej smak.

/ 7Grzanki

Obraz
© Shutterstock.com

Grzanki można oczywiście kupić, ale dużo lepszym (i smaczniejszym) rozwiązaniem jest przygotowanie ich samemu z czerstwego pieczywa.

Najprostszym sposobem jest zrobienie grzanek z bagietki. Kroimy ją na kromki, smarujemy masłem czosnkowym i grillujemy na grillu elektrycznym lub pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku. Taką grzankę można także przed pieczeniem posypać startym serem. Z chleba (białego, pełnoziarnistego czy tostowego) możemy natomiast przygotować mini grzanki. Kroimy pieczywo w kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i ziół prowansalskich. Uważajmy jednak, by czosnku nie przypalić, ponieważ grzanki staną się przez to gorzkie. Domowe grzanki są nie tylko smaczniejsze, ale przede wszystkim tańsze niż te ze sklepu. Poza tym gotowe produkty zawierają niezbezpieczny dla zdrowia tłuszcz palmowy, aromaty i substancje konwesrwujące.

/ 7Paluszki grissini

Obraz
© Shutterstock.com

Grissini to włoskie paluszki z ciasta drożdżowego. Przeważnie są one doprawione morską solą, ziołami, sezamem czy makiem.

Podaje się je zwykle jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do serów, wędlin czy oliwek. Świetnie sprawdzą się jednak także w towarzystwie kremowych zup. Paluszki robi się z ciasta podobnego do tego na pizzę, rollując je na cienkie wałeczki.

/ 7Groszek ptysiowy

Obraz
© Shutterstock.com

Groszek ptysiowy to nic innego jak niewielkie kulki (przypominające nieco ciecierzycę) z ciasta parzonego, pieczone w piekarniku.

Groszek można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Mimo że przygotowanie go w domu jest nieco pracochłonne, warto od czasu do czasu się o to pokusić. Zapewniamy, że samodzielnie zrobiony groszek ptysiowy jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu.

/ 7Chrupiący bekon

Obraz
© WP.PL | WP.PL

Chrupiący bekon to także świetny dodatek do kremowych zup. Najszybciej zrobimy go w mikrofalówce.

Talerz przykrywamy ręcznikiem papierowym, na nim układy obok siebie plastry boczku. Przykrywamy ręcznikiem. Wkładamy do mikrofalówki, ustawiamy na najwyższą moc i po 2-3 minutach sprawdzamy, czy boczek jest już wystarczająco chrupki, jeśli nie, przypiekamy (uważając, by się nie przypalił) dalej.

/ 7Orzechy, nasiona, pestki

Obraz
© 123RF.COM

Uprażone na suchej patelni pestki dyni, słonecznika, płatki migdałowe czy też posiekane włoskie orzechy również mogą urozmaicić smak kremowych zup.

Dodatkowo pestki, orzechy i nasiona wzbogacą nasz posiłek o zdrowe kwasy omega oraz cenne witaminy i mikroelementy. A ile przy tym chrupania.

/ 7Warzywne chipsy

Obraz
© Shutterstock.com

Chipsy warzywne są nie tylko świetną, zdrową przekąską, ale także pysznym dodatkiem do kremowych zup.

Jak je zrobić? Jest na to kilka sposobów. Jeden z najprostszych polega na tym, by obieraczką lub małym nożykiem pokroić warzywa (np. marchew, selera, pietruszkę, selera, buraka) w cienkie plasterki, skropić oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i upiec.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki