Z czym podawać zupy krem

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Groszek ptysiowy, pestki czy bagietka?

Obraz
© 123RF.COM

Z czym podawać zupę? Zasada doboru dodatków jest dość prosta – klarowne wywary lubią towarzystwo pierożków, pasztecików, makaronu. Zupy z warzywami dobrze będą się komponować z kluseczkami (kładzionymi lub zacierkami), ziemniakami, ryżem, kaszą. Natomiast kremy świetnie smakują z chrupiącymi dodatkami. To właśnie one dodają zupie charakteru i podkręcają jej smak.

/ 7Grzanki

Obraz
© Shutterstock.com

Grzanki można oczywiście kupić, ale dużo lepszym (i smaczniejszym) rozwiązaniem jest przygotowanie ich samemu z czerstwego pieczywa.

Najprostszym sposobem jest zrobienie grzanek z bagietki. Kroimy ją na kromki, smarujemy masłem czosnkowym i grillujemy na grillu elektrycznym lub pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku. Taką grzankę można także przed pieczeniem posypać startym serem. Z chleba (białego, pełnoziarnistego czy tostowego) możemy natomiast przygotować mini grzanki. Kroimy pieczywo w kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i ziół prowansalskich. Uważajmy jednak, by czosnku nie przypalić, ponieważ grzanki staną się przez to gorzkie. Domowe grzanki są nie tylko smaczniejsze, ale przede wszystkim tańsze niż te ze sklepu. Poza tym gotowe produkty zawierają niezbezpieczny dla zdrowia tłuszcz palmowy, aromaty i substancje konwesrwujące.

/ 7Paluszki grissini

Obraz
© Shutterstock.com

Grissini to włoskie paluszki z ciasta drożdżowego. Przeważnie są one doprawione morską solą, ziołami, sezamem czy makiem.

Podaje się je zwykle jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do serów, wędlin czy oliwek. Świetnie sprawdzą się jednak także w towarzystwie kremowych zup. Paluszki robi się z ciasta podobnego do tego na pizzę, rollując je na cienkie wałeczki.

/ 7Groszek ptysiowy

Obraz
© Shutterstock.com

Groszek ptysiowy to nic innego jak niewielkie kulki (przypominające nieco ciecierzycę) z ciasta parzonego, pieczone w piekarniku.

Groszek można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Mimo że przygotowanie go w domu jest nieco pracochłonne, warto od czasu do czasu się o to pokusić. Zapewniamy, że samodzielnie zrobiony groszek ptysiowy jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu.

/ 7Chrupiący bekon

Obraz
© WP.PL | WP.PL

Chrupiący bekon to także świetny dodatek do kremowych zup. Najszybciej zrobimy go w mikrofalówce.

Talerz przykrywamy ręcznikiem papierowym, na nim układy obok siebie plastry boczku. Przykrywamy ręcznikiem. Wkładamy do mikrofalówki, ustawiamy na najwyższą moc i po 2-3 minutach sprawdzamy, czy boczek jest już wystarczająco chrupki, jeśli nie, przypiekamy (uważając, by się nie przypalił) dalej.

/ 7Orzechy, nasiona, pestki

Obraz
© 123RF.COM

Uprażone na suchej patelni pestki dyni, słonecznika, płatki migdałowe czy też posiekane włoskie orzechy również mogą urozmaicić smak kremowych zup.

Dodatkowo pestki, orzechy i nasiona wzbogacą nasz posiłek o zdrowe kwasy omega oraz cenne witaminy i mikroelementy. A ile przy tym chrupania.

/ 7Warzywne chipsy

Obraz
© Shutterstock.com

Chipsy warzywne są nie tylko świetną, zdrową przekąską, ale także pysznym dodatkiem do kremowych zup.

Jak je zrobić? Jest na to kilka sposobów. Jeden z najprostszych polega na tym, by obieraczką lub małym nożykiem pokroić warzywa (np. marchew, selera, pietruszkę, selera, buraka) w cienkie plasterki, skropić oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i upiec.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce