Groszek ptysiowy, pestki czy bagietka?
Z czym podawać zupę? Zasada doboru dodatków jest dość prosta – klarowne wywary lubią towarzystwo pierożków, pasztecików, makaronu. Zupy z warzywami dobrze będą się komponować z kluseczkami (kładzionymi lub zacierkami), ziemniakami, ryżem, kaszą. Natomiast kremy świetnie smakują z chrupiącymi dodatkami. To właśnie one dodają zupie charakteru i podkręcają jej smak.
Grzanki
Grzanki można oczywiście kupić, ale dużo lepszym (i smaczniejszym) rozwiązaniem jest przygotowanie ich samemu z czerstwego pieczywa.
Najprostszym sposobem jest zrobienie grzanek z bagietki. Kroimy ją na kromki, smarujemy masłem czosnkowym i grillujemy na grillu elektrycznym lub pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku. Taką grzankę można także przed pieczeniem posypać startym serem. Z chleba (białego, pełnoziarnistego czy tostowego) możemy natomiast przygotować mini grzanki. Kroimy pieczywo w kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i ziół prowansalskich. Uważajmy jednak, by czosnku nie przypalić, ponieważ grzanki staną się przez to gorzkie. Domowe grzanki są nie tylko smaczniejsze, ale przede wszystkim tańsze niż te ze sklepu. Poza tym gotowe produkty zawierają niezbezpieczny dla zdrowia tłuszcz palmowy, aromaty i substancje konwesrwujące.
Paluszki grissini
Grissini to włoskie paluszki z ciasta drożdżowego. Przeważnie są one doprawione morską solą, ziołami, sezamem czy makiem.
Podaje się je zwykle jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do serów, wędlin czy oliwek. Świetnie sprawdzą się jednak także w towarzystwie kremowych zup. Paluszki robi się z ciasta podobnego do tego na pizzę, rollując je na cienkie wałeczki.
Groszek ptysiowy
Groszek ptysiowy to nic innego jak niewielkie kulki (przypominające nieco ciecierzycę) z ciasta parzonego, pieczone w piekarniku.
Groszek można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Mimo że przygotowanie go w domu jest nieco pracochłonne, warto od czasu do czasu się o to pokusić. Zapewniamy, że samodzielnie zrobiony groszek ptysiowy jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu.
Chrupiący bekon
Chrupiący bekon to także świetny dodatek do kremowych zup. Najszybciej zrobimy go w mikrofalówce.
Talerz przykrywamy ręcznikiem papierowym, na nim układy obok siebie plastry boczku. Przykrywamy ręcznikiem. Wkładamy do mikrofalówki, ustawiamy na najwyższą moc i po 2-3 minutach sprawdzamy, czy boczek jest już wystarczająco chrupki, jeśli nie, przypiekamy (uważając, by się nie przypalił) dalej.
Orzechy, nasiona, pestki
Uprażone na suchej patelni pestki dyni, słonecznika, płatki migdałowe czy też posiekane włoskie orzechy również mogą urozmaicić smak kremowych zup.
Dodatkowo pestki, orzechy i nasiona wzbogacą nasz posiłek o zdrowe kwasy omega oraz cenne witaminy i mikroelementy. A ile przy tym chrupania.
Warzywne chipsy
Chipsy warzywne są nie tylko świetną, zdrową przekąską, ale także pysznym dodatkiem do kremowych zup.
Jak je zrobić? Jest na to kilka sposobów. Jeden z najprostszych polega na tym, by obieraczką lub małym nożykiem pokroić warzywa (np. marchew, selera, pietruszkę, selera, buraka) w cienkie plasterki, skropić oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i upiec.