Trwa ładowanie...

Wzbogacenie diety o jeden składnik może opóźnić menopauzę. Nawet o 3 lata

Wiele - żeby nie napisać – większość kobiet, dałaby się pokroić lub przynajmniej odciąć sobie paluszek za poznanie sekretu młodości. Potem, nie bez udziału starszych koleżanek, dochodzimy do konkluzji, że lepsze niż najlepszy krem będzie opóźnienie menopauzy.

Wzbogacenie diety o jeden składnik może opóźnić menopauzę. Nawet o 3 lataŹródło: Shutterstock.com
d42e743
d42e743

Badacze z Uniwersytetu w Leeds wpadli na pomysł jak przesunąć klimakterium nawet o 3 lata i to bez użycia środków farmakologicznych. Przebadali ponad 14 tysięcy brytyjskich kobiet i ustalili, że pierwsze objawy przekwitania panie odczuwają średnio w okolicy 51. roku życia.

Następnie pod obserwację wzięli blisko 1000 kobiet w wieku przedmenopauzalnym. Przez 4 lata analizowali różne zmienne wpływające na opóźnienie lub przyspieszenie wejścia w klimakterium. Okazało się, że największy wpływ na badane miała dieta.

Za składnik, który najbardziej przyspiesza proces uznali nie, jak można by obstawiać, cukry czy tłuszcze trans, ale łatwo przyswajalne węglowodany (Koniec z carbonarą! Żegnajcie chrupiące ziemniaczki!).

Natomiast kobiety u których menopauza zaczynała się kilka lat później w stosunku do średniej, jadły dużo ryb, i to ryb bardzo tłustych.

d42e743

To pionierskie badania, do tej pory nikt nie pokusił się jeszcze o sprawdzenie związku diety ze zmianami menopauzalnymi. Dla tych kobiet, które chciałyby nagiąć zasady biologii, naukowcy przygotowali bardzo konkretne wyliczenia. Panie w newralgicznym wieku powinny spożywać 90 g tłustych ryb dziennie, co pomoże im odroczyć menopauzę o 3,3 roku. Podobne, choć słabsze, działanie mają również warzywa strączkowe. Identyczna gramatura dziennego spożycia odroczy dzień zero o rok.

Kolejnym zaskakującym odkryciem było ustalenie, że wcześniej od mięsożernych koleżanek przestają miesiączkować wegetarianki i weganki.

Kiedy myślimy o menopauzie i jej skutkach mamy przed oczami przede wszystkim problemy z utrzymaniem wagi czy przyspieszenie zaniku włókien kolagenowych w skórze. Jest jednak kilka innych powodów, dla których warto wmuszać w siebie otłuszczone dorsze i miruny. Wczesna menopauza zwiększa bowiem ryzyko chorób serca, a także raka jajników.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d42e743
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d42e743
Więcej tematów