Grillowana kukurydza
Składniki:
6 kolb kukurydzy, 6 łyżek masła, kilka gałązek rozmarynu, mały ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kolby kukurydzy oczyść z włókien i liści, ale pozostaw kilka wewnętrznych. Kukurydze umyj i pozostaw na 15 min. w zimnej wodzie. Po tym czasie delikatnie odchyl liście i dokładnie obsyp solą i pieprzem. Kolby poukładaj na ruszcie i grilluj je, aż ziarenka lekko zbrązowieją z każdej strony. W trakcie grillowania odwiń liście, by cała kukurydza dobrze się przyrumieniła. Kiedy kolby pieką się na ruszcie, przygotuj masło ziołowe. Miękkie masło wymieszaj z listkami rozmarynu, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą oraz pieprzem. Kiedy kukurydza jest już gotowa, zdejmij ją z rusztu i posmaruj masłem ziołowym.