Zupa z klopsikami
Składniki:
- 1 kg mielonej wołowiny
- Bułka tarta
- Ząbek czosnku
- Przyprawa do potraw włoskich
- Płatki papryki
- 300 ml bulionu wołowego
- Pasta pomidorowa
- Duża cebula
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
- Parmezan
- Mozzarella
Przygotowanie:
Mięso połącz z bułką tartą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawą włoską. Formuj pulpety i odłóż je na talerzyk. Bulion wołowy zagotuj, wrzuć do niego pulpeciki i poczekaj, aż się ugotują. Wyciągnij je i odłóż na bok. Bulion dopraw cebulką zeszkloną na oliwie, pastą pomidorową i przyprawami. Dodaj pulpety, posyp startym serem. Podawaj z grzankami z bagietki.