Doskonałe na obiad
Jesień to czas na testowanie pożywnych i rozgrzewających dań. W tym celu idealnie sprawdzą się poniższe przepisy na włoskie zupy, które są nie tylko treściwe, ale też przepyszne. Zrobisz je w zaledwie kilka chwil.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa z klopsikami
- 1 kg mielonej wołowiny
- Bułka tarta
- Ząbek czosnku
- Przyprawa do potraw włoskich
- Płatki papryki
- 300 ml bulionu wołowego
- Pasta pomidorowa
- Duża cebula
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
- Parmezan
- Mozzarella
Przygotowanie:
Mięso połącz z bułką tartą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawą włoską. Formuj pulpety i odłóż je na talerzyk. Bulion wołowy zagotuj, wrzuć do niego pulpeciki i poczekaj, aż się ugotują. Wyciągnij je i odłóż na bok. Bulion dopraw cebulką zeszkloną na oliwie, pastą pomidorową i przyprawami. Dodaj pulpety, posyp startym serem. Podawaj z grzankami z bagietki.
Zupa pizzowa
- Bulion wołowy
- Passata pomidorowa
- Cebula
- Oliwa z oliwek
- Marchew
- Oregano
- Spód do pizzy
- Mozzarella tarta
- Pepperoni
Do gotującego się bulionu dodaj passatę pomidorową. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj do zupy. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Wrzuć pokrojoną marchewkę. Zupę nalej do miseczek. Ze spodu do pizzy wytnij okręgi odpowiadające rozmiarowi miseczek. Zaklej szczelnie dostęp do zupy. Posmaruj passatą pomidorową, posyp serem i połóż pepperoni. Zapiekaj 15 min. Gotowe!
Zupa z kurczakiem i parmezanem
- Bulion drobiowy
- Pierś z kurczaka
- Parmezan
- Papryka
- Pomidory z puszki
- Ząbek czosnku
- Oregano
- Bazylia
- Sól, pieprz
*Przygotowanie: *
Piersi z kurczaka ugotuj w bulionie. Wyjmij, pokrój na kawałki i dodaj do zupy. Paprykę upiecz i obierz ze skórki, posiekaną dodaj do wywaru. Dodaj pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw oregano, bazylią, solą i pieprzem. Na wierzchu posyp tartym parmezanem. Gotowe!
Zupa pomidorowa z tortellini
- Bulion drobiowy
- Pomidory z puszki
- Opakowanie makaronu tortellini
- Parmezan
- Mozzarella
- Oregano
- Bazylia
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- Kiełbasa chorizo lub pepperoni
Przygotowanie:
Do bulionu dodaj pomidory. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w talarki kiełbasę chorizo lub pepperoni. Dodaj do zupy. W osolonej wodzie ugotuj makaron tortellini. Odcedź i dodaj do zupy. Dopraw ziołami i przyprawami. Posyp tartym parmezanem. Gotowe!