Nalewka na płatkach jaśminu
Nalewka jaśminowa działa pobudzająco na zmysły i dodaje energii. W Polsce ma bardzo długą tradycję. Aby ją przygotować, potrzebujemy pół słoja płatków z kwiatów jaśminu, litr spirytusu (70 proc.), 0,5 l wody, 2 łyżki soku z cytryny i 20 dag miodu koniczynowego. Wykonanie: płatki jaśminu przebieramy, osuszamy (najlepiej na papierowym ręczniku przez 2-3 godziny). Duży słój wypełniamy płatkami i zalewamy spirytusem (tak, aby je pokrył). Odstawiamy w suche i chłodne miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy sok z cytryny oraz syrop przygotowany z wody i miodu. Znowu odstawiamy na dwie doby. Filtrujemy, przelewamy do butelek. Nalewka najlepiej smakuje po 2-3 miesiącach - warto podawać ją z lodem.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Korzystałam z: "Nalewki zdrowotne", Jan Rogala, wyd. Baobab, Warszawa 2003/2007