Trwa ładowanie...

We frytkownicy przyrządzisz nie tylko frytki. To urządzenie potrafi znacznie więcej

Frytki to szybki posiłek, który uwielbia prawie każdy. Z ketchupem, sosem majonezowym lub tatarskim. Jeśli twoje kubki smakowe zaczęły właśnie intensywnie pracować, to znak że warto zainwestować we frytkownicę. Radzimy, jaką wybrać i co można przyrządzić w niej oprócz ziemniaków!

Frytkownica to urządzenie, które potrafi znacznie więcej niż sądzisz.Frytkownica to urządzenie, które potrafi znacznie więcej niż sądzisz.Źródło: unsplash
d1cyfca
d1cyfca

Cienkie lub grube, proste i karbowane, zarumienione na zewnątrz, a w środku wilgotne. Każdy z nas woli frytki w nieco innym wydaniu. Smakują wyśmienicie nie tylko solo, ale również jako główny składnik obiadu, np. z nuggetsami oraz surówką coleslaw. Idealnym urządzeniem do przyrządzania pokrojonych w słupki ziemniaków jest frytkownica. W jaki sposób działa i czy można w niej przyrządzać tylko frytki?

Frytkownice tradycyjne i beztłuszczowe

Tradycyjne sprzęty do frytek wyposażone są w grzałkę, która rozgrzewa olej. Po przelaniu go do specjalnej komory i osiągnięciu wysokiej temperatury można smażyć ziemniaki. Ich forma może być dowolna – od słupków, po talarki, półksiężyce i fale.

Na rynku mamy coraz więcej beztłuszczowych frytkownic, które są alternatywą dla smażenia na głębokim tłuszczu. Wewnątrz komory urządzenia rozprowadzane jest ciepłe powietrze, co pozwala na zdrowszą obróbkę ziemniaków.

d1cyfca

Nowoczesne frytkownice pozwalają przygotować dania z minimalnym użyciem oleju - wystarczy zaledwie jedna łyżka. W ten sposób ziemniaki są zdrowsze, mniej kaloryczne, a przy tym tak samo smaczne. Możemy zadbać o linię i cieszyć się pysznym jedzeniem. Aby frytki smakowały jeszcze lepiej, wystarczy dodać ketchup lub zrobić sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego.

Frytkownica – na co zwrócić uwagę?

Jeżeli decydujemy się na zakup beztłuszczowej frytkownicy, warto sprawdzić dostępne w niej parametry. Dzięki technologii nowoczesnym sprzętom wyposażonym np. w technologię Rapid CombiAir nie trzeba czekać, aż urządzenie się nagrzeje. Mało tego, można przyrządzać nie tylko frytki, ale również np. kurczaka czy łososia. Dania gotują się szybciej niż w piekarniku i zawierają nawet 99 proc. mniej tłuszczu.

Potrawy przyrządzone we frytkownicy będą smakować dokładnie tak, jak chcemy, a do tego, ale będą zdrowsze! Zanim wybierzemy frytkownicę, sprawdźmy czy ma dużą pojemność – to ważne zwłaszcza, gdy gotujemy dla całej rodziny. W takim sprzęcie można przygotować aż do 7 porcji jedzenia za jednym razem. Kontrolując stopień smażenia zawsze uzyskamy efekt zgodny z naszymi preferencjami.

Jak jeszcze wykorzystamy frytkownicę beztłuszczową? Upieczemy w niej mięso, owoce morza, a nawet chleb i ciasto! To nie wszystko sprzęt pozwala nie tylko na smażenie, ale i pieczenie pizzy, babeczek, grillowanie, smażenie oraz wolne gotowanie dań (np. gulaszy). Umożliwia też suszenie grzybów, przygotowywanie domowych jogurtów czy jajek na miękko. Poza klasycznymi frytkami przyrządzimy m.in. bataty, frytki z marchewek, słodkie ziemniaczki lub chipsy z jarmużu. A zatem, do dzieła i smacznego!

d1cyfca
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d1cyfca
Więcej tematów