Placki ziemniaczane z wasabi
*Składniki: *1 kg ziemniaków, 1 średnia cebula, 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego, 7 łyżek łyżek mąki pełnoziarnistej, 2 jajka, szczypta soli, 1 łyżka wasabi w paście, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju sezamowego, olej do smażenia.
*Przygotowanie: *cebulę i ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Sezam upraż na suchej patelni i dodaj do masy ziemniaczanej, a następnie dodać również czosnek, mąkę, jajka, sól i wasabi. Dokładnie wymieszaj na gładką masę. Za pomocą łyżki formuj placki i smaż kilka minut z każdej strony, następnie podsmażone można dodatkowo podpiec w piekarniku, aby były bardziej chrupiące (w naczyniu żarooodpornym, przez 10 minut w 180 stopniach C). Przed podaniem skrop placki olejem sezamowym.