Kto i jak może spożywać olej z czarnuszki?
W celu uzyskania najlepszych efektów, specjaliści zalecają, aby osoby dorosłe spożywały 2 razy dziennie po jednej łyżeczce tego oleju. Warto włączyć go do codziennego jadłospisu. Podobnie, jak olej z oregano, dzięki specyficznemu korzennemu posmakowi doskonale wzbogaci niejedną sałatkę. Uwaga! Olej z czarnuszki nie nadaje się do obróbki cieplnej, dlatego nie wolno na nim smażyć czy dodawać go do gotujących się potraw.
Niestety, produkt ten nie jest dostępny dla każdego. Wykazuje właściwości przeciwskurczowe, dlatego nie poleca się go kobietom w ciąży, ponieważ może zatrzymać zwiastujące poród skurcze. Rozwagą w konsumpcji tego rarytasu powinny wykazać się także osoby ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym - olej może je dodatkowo obniżyć.
mp/WP Kuchnia