Prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki
Niegdyś olej z czarnuszki był stosowany najczęściej na różnego rodzaju problemy związane z układem pokarmowym. Łagodzi bowiem takie dolegliwości, jak biegunka, zaparcia, wzdęcia, wymioty, a nawet wrzody dwunastnicy i żołądka. Naukowo dowiedziono, że to skuteczna pomoc w przypadku niestrawności - zwalcza bakterię Helicobacter pylori, która jest głównym winowajcą powstawania choroby wrzodowej.
Olej z czarnuszki nie uczula, a co więcej, wykazuje właściwości łagodzące objawy alergii. Składniki w nim zawarte pozwolą usunąć uporczywy katar, łzawienie oczu, a także reakcje alergiczne na skórze.
Regularne spożywanie tego produktu to naturalna profilaktyka miażdżycy i chorób naczyń krwionośnych. Zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolu, a tym samym pozwala uniknąć zatorów i zakrzepów żył i tętnic oraz chorób serca, takich jak zawał czy choroba niedokrwienna.