Olej z czarnuszki - co w nim siedzi?
Produkt ten to przede wszystkim doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponad połowę (60 proc.) stanowi cenny kwas linolowy. Znajdziemy w nim również kwas oleinowy i kwas alfa-linolowy. Ponadto regularna konsumpcja oleju z czarnuszki to spora dawka witaminy E, czyli witaminy młodości, steroli, betakarotenu, biotyny i silnych przeciwutleniaczy, które w połączeniu z witaminą E zwalczają wodne rodniki i opóźniają procesy starzenia się komórek.
Jednak za najważniejszy składnik oleju z czarnuszki uznaje się tymochinon, któremu czarnuszka zawdzięcza swój charakterystyczny zapach. Co ważne, w badaniach laboratoryjnych wykazano, że tymochinon ma wyjątkowo skuteczne oddziaływanie przeciwnowotworowe, szczególnie w zwalczaniu komórek nowotworowych o wielolekowej oporności, w tym raka trzustki, mięsakom, niektórych linii komórek białaczkowych oraz raka okrężnicy.