Trwa ładowanie...

W lodówce i poza nią. Jak nie marnować jedzenia?

Prawidłowe przechowywanie żywności to podstawa. Dzięki temu produkty spożywcze dłużej zachowują świeżość i nie trzeba ich wyrzucać. Oto kuchenne gadżety (i patenty), które utorują ci drogę do zero waste!

Warto przechowywać żywność na odpowiednich półkach Warto przechowywać żywność na odpowiednich półkach Źródło: Adobe Stock
d1gfsis
d1gfsis

Chowając różne rzeczy do lodówki czy szafki kuchennej nieczęsto zwracamy uwagę na to, gdzie i jak układamy produkty. Przez to jedzenie szybciej się marnuje i bywa, że nadaje się do wyrzucenia. Na szczęście można tego uniknąć, robiąc przemyślane zakupy, wykorzystując resztki i prawidłowo przechowując żywność. Podpowiadamy, jak stworzyć dla niej idealne warunki.

Eko-gadżety na produkty

W trosce o planetę staramy się marnować jak najmniej żywności. Tu z pomocą przychodzą różne akcesoria kuchenne – wiklinowe kosze, słoiki czy hermetyczne opakowania. Warto trzymać w nich suche produkty, takie jak kasze, makarony, ryże czy pestki słonecznika, dyni, orzechy itp. Obowiązkowym elementem w kuchni jest oczywiście chlebak – wybierzmy taki, który ma drewniane pokrywkę chroniącą pieczywo przed wyschnięciem. Na blacie warto wyeksponować metalowe pojemniki na sól, cukier i kawę. W trendach mamy zarówno drewno i czerń, jak i białą porcelanę. Ciekawym rozwiązaniem są gadżety w stylu zero waste, np. woreczki jutowe oraz woskowijki do przechowywania żywności – to dobra alternatywa dla jednorazowych torebek foliowych.

Pojemniki na przyprawy

Obrotowe i szklane słoiczki to idealne miejsce do przechowywania przypraw. Oprócz tego, że są praktyczne i funkcjonalne, mają też efektowny design, który sprawdza się w kuchniach minimalistycznych. Przejrzyste pojemniki z metalowymi zakrętkami, rozmieszczone symetrycznie na okrągłym stojaku na przyprawy odnajdą się również we wnętrzach klasycznych czy rustykalnych. Eksponując suszone zioła i przyprawy pamiętajmy jednak, by nie stawiać ich zbyt blisko kuchenki czy zlewu. Nie powinny stać również w mocno nasłonecznionych miejscach – najlepszym wyborem będzie blat lub wyspa kuchenna.

Jeżeli decydujemy się na umieszczenie przypraw w pojemnikach, zawsze trzymajmy je w tym samym miejscu. Nie mieszajmy wytrawnych aromatów ze słodkimi, np. bazylii z cynamonem czy cząbru z imbirem. Doskonałym wyborem będą także gotowe zestawy przypraw, np. sól himalajska lub kolorowy pieprz do zmielenia. Ciekawy dodatkiem w kuchni jest moździerz – dzięki niemu można rozdrobnić grube ziarenka, a nawet skomponować własną mieszankę ziół i przypraw. Alternatywą dla szklanych słoiczków mogą być ceramiczne pojemniki Tworzą spójną kompozycję, a przy okazji inspirują do tworzenia wyszukanych dań. Kolejną zaletą ceramicznych pojemników jest to, że nie przepuszczają światła i nie trzeba chować ich do szafki.

Półki i drzwi w lodówce

Na samej górze warto umieścić rzeczy, które przetrwają jak najdłużej. Mogą to być np. przetwory, marynaty, ogórki konserwowe czy powidła. To produkty, którym raczej nie zaszkodzi wyższa temperatura. W środkowej części lodówki temperatura oscyluje wokół 5 st. C, dlatego tutaj najlepiej stawiać produkty o średniej trwałości. Tu najlepiej trzymać mleko, sery, jogurty, twarogi i kefiry. Jeśli są to produkty na wagę, włóżmy je do hermetycznych pojemników. Ta przestrzeń jest również dobra na przechowywanie wędlin i produktów, które mają określony czas do spożycia, np. resztki obiadowe.

Nieco inne warunki panują na dolnych półkach – tam jest z kolei najzimniej. Schowajmy tam jedzenie, które psuje się najszybciej, np. surowe mięso i ryby. Pozostałe produkty, m.in. gotowe sosy również należy trzymać w chłodnej temperaturze. No dobrze, a co z owocami i warzywami? Idealnym miejscem będą wysuwane komory, na dole lodówki. Aby ścięte zioła nie straciły smaku, możemy je zawinąć w ręcznik papierowy, a rzodkiewki umieścić w otwartym słoiku z wodą. Nie zapominajmy również o balkonikach i półkach montowanych na drzwiach. Mogą tam stać jajka, napoje, ketchupy, musztardy – nie zaszkodzą im częste różnice temperatur.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1gfsis
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d1gfsis
Więcej tematów