Duszone warzywa po indyjsku
Anna Lewandowska wie co dobre. Na swoim blogu podzieliła się z fanami przepisem na pyszną sałatkę na ciepło z indyjskimi przyprawami. Na sam widok zrobicie się głodni.
Składniki:
- cukinia,
- papryka,
- pomidory
- czosnek,
- cebula,
- masło ghee,
- suszone śliwki lub rodzynki,
- przyprawy: sól morska, pieprz czarny, kurkuma, oregano, tymianek, curry, kolendra, kminek,
- prażone płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Umyj warzywa. Cukinię pokrój w półplasterki, pomidory w kostkę, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzej masło ghee i zeszklij na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz dodaj warzywa oraz wcześniej namoczone śliwki. Dopraw do smaku, zamieszaj, dolej pół szklanki wody i duś pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną, posyp je podprażonymi płatkami migdałów.