Zainspiruj się
Kolorowe sałatki są idealną propozycją na lunch do pracy, obiad lub kolację. Szczególnie latem, kiedy mamy niemal nieograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw. Znani kucharze i sportsmenki wiedzą o tym doskonale. Na ich profilach w mediach społecznościowych często możemy znaleźć pyszne inspiracje. Zebraliśmy dla was ich 5 propozycji, które możecie przygotować w domu.
Magda Gessler, najbardziej popularna polska restauratorka, jurorka programów kulinarnych i prowadząca program "Kuchenne rewolucje", znana jest z tego, że lubi dzielić się w mediach społecznościowych z fanami swoimi pomysłami. Tak stało się i tym razem. Na swoim fanpage'u zamieściła zdjęcia swojej kolacji na tarasie. Obok ryżu pilaw i sosu tzatziki z zielonym ogórkiem, czosnkiem niedźwiedzim oraz fiołkami zaserwowała pomidory z humusem z awokado i dresingiem malinowym.
Jak przygotować tę iście letnią propozycję? Nic prostszego! Oto przepis.
Składniki:
- 1/3 puszki ciecierzycy,
- 3 dojrzałe awokado,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki soku z limonki,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- świeże pomidory,
- świeże maliny.
Do pojemnika malaksera wrzuć ciecierzycę, dolej oliwę z oliwek, sok z limonki i wszystko zmiksuj razem na pastę. Teraz dodaj wydrążone awokado i ponownie zmiksuj całość. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na pokrojone w plastry pomidorów nałóż hummus, a wszystko posyp malinami. Gotowe!
Zobacz także wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką
Sałatka owocowa
Ewa Chodakowska przygotowała dla swoich fanów iście wakacyjną sałatkę z owocami. Każdy z was może sam skomponować ją w domu, dodając do niej swoje ulubione składniki. Truskawki, jagody, maliny, czereśnie, banany… co kto lubi. A ty co dodasz do swojej sałatki?
Sałatka z kuskusem w łódeczkach z papryki
A może sałatka w połówkach papryki? Na taki pomysł wpadła Ania Starmach i podzieliła się nim na swoim blogu. Wygląda pysznie, prawda? To świetna propozycja na obiad lub kolację.
- kuskus,
- pomidorki koktajlowe,
- ser feta,
- czarne oliwki bez pestek,
- ogórek,
- czerwona papryka,
- czerwona cebula
- oregano,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Kuskus ugotuj według instrukcji producenta na opakowaniu. Wszystkie warzywa oprócz papryki pokrój w kostkę i wymieszaj z przestudzonym kuskusem. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę, oliwki, przyprawy, oliwę z oliwek, sok z cytryny i poszatkowaną natkę pietruszki. Taki farsz nakładaj do połówek papryk z usuniętymi gniazdami nasiennymi.
Sałatka z serem pleśniowym i awokado
Takim pysznym cudem podzielił się Darek Kuźniak na Instagramie. Co znajdziemy w tej sałatce? Cebulę, mix sałat, pomidorki koktajlowe, rokpol — polski ser pleśniowy, awokado, orzeszki ziemne i kilka bratków do przybrania. Na sam widok ślinka cieknie.
Duszone warzywa po indyjsku
Anna Lewandowska wie co dobre. Na swoim blogu podzieliła się z fanami przepisem na pyszną sałatkę na ciepło z indyjskimi przyprawami. Na sam widok zrobicie się głodni.
- cukinia,
- papryka,
- pomidory
- czosnek,
- cebula,
- masło ghee,
- suszone śliwki lub rodzynki,
- przyprawy: sól morska, pieprz czarny, kurkuma, oregano, tymianek, curry, kolendra, kminek,
- prażone płatki migdałowe.
Umyj warzywa. Cukinię pokrój w półplasterki, pomidory w kostkę, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzej masło ghee i zeszklij na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz dodaj warzywa oraz wcześniej namoczone śliwki. Dopraw do smaku, zamieszaj, dolej pół szklanki wody i duś pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną, posyp je podprażonymi płatkami migdałów.