Ulubione sałatki gwiazd. W sam raz na lato
Zainspiruj się
Pomidory z hummusem i owocami
Magda Gessler, najbardziej popularna polska restauratorka, jurorka programów kulinarnych i prowadząca program "Kuchenne rewolucje", znana jest z tego, że lubi dzielić się w mediach społecznościowych z fanami swoimi pomysłami. Tak stało się i tym razem. Na swoim fanpage'u zamieściła zdjęcia swojej kolacji na tarasie. Obok ryżu pilaw i sosu tzatziki z zielonym ogórkiem, czosnkiem niedźwiedzim oraz fiołkami zaserwowała pomidory z humusem z awokado i dresingiem malinowym.
Trwa ładowanie wpisu: facebook
Jak przygotować tę iście letnią propozycję? Nic prostszego! Oto przepis.
Składniki:
- 1/3 puszki ciecierzycy,
- 3 dojrzałe awokado,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki soku z limonki,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- świeże pomidory,
- świeże maliny.
Przygotowanie:
Do pojemnika malaksera wrzuć ciecierzycę, dolej oliwę z oliwek, sok z limonki i wszystko zmiksuj razem na pastę. Teraz dodaj wydrążone awokado i ponownie zmiksuj całość. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na pokrojone w plastry pomidorów nałóż hummus, a wszystko posyp malinami. Gotowe!
Zobacz także wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką