Ulubione sałatki gwiazd. W sam raz na lato

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Zainspiruj się

Obraz
© iStock.com

Kolorowe sałatki są idealną propozycją na lunch do pracy, obiad lub kolację. Szczególnie latem, kiedy mamy niemal nieograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw. Znani kucharze i sportsmenki wiedzą o tym doskonale. Na ich profilach w mediach społecznościowych często możemy znaleźć pyszne inspiracje. Zebraliśmy dla was ich 5 propozycji, które możecie przygotować w domu.

Magda Gessler, najbardziej popularna polska restauratorka, jurorka programów kulinarnych i prowadząca program "Kuchenne rewolucje", znana jest z tego, że lubi dzielić się w mediach społecznościowych z fanami swoimi pomysłami. Tak stało się i tym razem. Na swoim fanpage'u zamieściła zdjęcia swojej kolacji na tarasie. Obok ryżu pilaw i sosu tzatziki z zielonym ogórkiem, czosnkiem niedźwiedzim oraz fiołkami zaserwowała pomidory z humusem z awokado i dresingiem malinowym.

Jak przygotować tę iście letnią propozycję? Nic prostszego! Oto przepis.
Składniki:

  • 1/3 puszki ciecierzycy,
  • 3 dojrzałe awokado,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże pomidory,
  • świeże maliny.

Do pojemnika malaksera wrzuć ciecierzycę, dolej oliwę z oliwek, sok z limonki i wszystko zmiksuj razem na pastę. Teraz dodaj wydrążone awokado i ponownie zmiksuj całość. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na pokrojone w plastry pomidorów nałóż hummus, a wszystko posyp malinami. Gotowe!

Zobacz także wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką

/ 5Sałatka owocowa

Ewa Chodakowska przygotowała dla swoich fanów iście wakacyjną sałatkę z owocami. Każdy z was może sam skomponować ją w domu, dodając do niej swoje ulubione składniki. Truskawki, jagody, maliny, czereśnie, banany… co kto lubi. A ty co dodasz do swojej sałatki?

/ 5Sałatka z kuskusem w łódeczkach z papryki

A może sałatka w połówkach papryki? Na taki pomysł wpadła Ania Starmach i podzieliła się nim na swoim blogu. Wygląda pysznie, prawda? To świetna propozycja na obiad lub kolację.

  • kuskus,
  • pomidorki koktajlowe,
  • ser feta,
  • czarne oliwki bez pestek,
  • ogórek,
  • czerwona papryka,
  • czerwona cebula
  • oregano,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:
Kuskus ugotuj według instrukcji producenta na opakowaniu. Wszystkie warzywa oprócz papryki pokrój w kostkę i wymieszaj z przestudzonym kuskusem. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę, oliwki, przyprawy, oliwę z oliwek, sok z cytryny i poszatkowaną natkę pietruszki. Taki farsz nakładaj do połówek papryk z usuniętymi gniazdami nasiennymi.

/ 5Sałatka z serem pleśniowym i awokado

Takim pysznym cudem podzielił się Darek Kuźniak na Instagramie. Co znajdziemy w tej sałatce? Cebulę, mix sałat, pomidorki koktajlowe, rokpol — polski ser pleśniowy, awokado, orzeszki ziemne i kilka bratków do przybrania. Na sam widok ślinka cieknie.

/ 5Duszone warzywa po indyjsku

Anna Lewandowska wie co dobre. Na swoim blogu podzieliła się z fanami przepisem na pyszną sałatkę na ciepło z indyjskimi przyprawami. Na sam widok zrobicie się głodni.

  • cukinia,
  • papryka,
  • pomidory
  • czosnek,
  • cebula,
  • masło ghee,
  • suszone śliwki lub rodzynki,
  • przyprawy: sól morska, pieprz czarny, kurkuma, oregano, tymianek, curry, kolendra, kminek,
  • prażone płatki migdałowe.

Umyj warzywa. Cukinię pokrój w półplasterki, pomidory w kostkę, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzej masło ghee i zeszklij na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz dodaj warzywa oraz wcześniej namoczone śliwki. Dopraw do smaku, zamieszaj, dolej pół szklanki wody i duś pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną, posyp je podprażonymi płatkami migdałów.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości