Ulubione sałatki gwiazd. W sam raz na lato

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Zainspiruj się

Obraz
© iStock.com

Kolorowe sałatki są idealną propozycją na lunch do pracy, obiad lub kolację. Szczególnie latem, kiedy mamy niemal nieograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw. Znani kucharze i sportsmenki wiedzą o tym doskonale. Na ich profilach w mediach społecznościowych często możemy znaleźć pyszne inspiracje. Zebraliśmy dla was ich 5 propozycji, które możecie przygotować w domu.

Magda Gessler, najbardziej popularna polska restauratorka, jurorka programów kulinarnych i prowadząca program "Kuchenne rewolucje", znana jest z tego, że lubi dzielić się w mediach społecznościowych z fanami swoimi pomysłami. Tak stało się i tym razem. Na swoim fanpage'u zamieściła zdjęcia swojej kolacji na tarasie. Obok ryżu pilaw i sosu tzatziki z zielonym ogórkiem, czosnkiem niedźwiedzim oraz fiołkami zaserwowała pomidory z humusem z awokado i dresingiem malinowym.

Jak przygotować tę iście letnią propozycję? Nic prostszego! Oto przepis.
Składniki:

  • 1/3 puszki ciecierzycy,
  • 3 dojrzałe awokado,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże pomidory,
  • świeże maliny.

Do pojemnika malaksera wrzuć ciecierzycę, dolej oliwę z oliwek, sok z limonki i wszystko zmiksuj razem na pastę. Teraz dodaj wydrążone awokado i ponownie zmiksuj całość. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na pokrojone w plastry pomidorów nałóż hummus, a wszystko posyp malinami. Gotowe!

Zobacz także wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką

/ 5Sałatka owocowa

Ewa Chodakowska przygotowała dla swoich fanów iście wakacyjną sałatkę z owocami. Każdy z was może sam skomponować ją w domu, dodając do niej swoje ulubione składniki. Truskawki, jagody, maliny, czereśnie, banany… co kto lubi. A ty co dodasz do swojej sałatki?

/ 5Sałatka z kuskusem w łódeczkach z papryki

A może sałatka w połówkach papryki? Na taki pomysł wpadła Ania Starmach i podzieliła się nim na swoim blogu. Wygląda pysznie, prawda? To świetna propozycja na obiad lub kolację.

  • kuskus,
  • pomidorki koktajlowe,
  • ser feta,
  • czarne oliwki bez pestek,
  • ogórek,
  • czerwona papryka,
  • czerwona cebula
  • oregano,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:
Kuskus ugotuj według instrukcji producenta na opakowaniu. Wszystkie warzywa oprócz papryki pokrój w kostkę i wymieszaj z przestudzonym kuskusem. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę, oliwki, przyprawy, oliwę z oliwek, sok z cytryny i poszatkowaną natkę pietruszki. Taki farsz nakładaj do połówek papryk z usuniętymi gniazdami nasiennymi.

/ 5Sałatka z serem pleśniowym i awokado

Takim pysznym cudem podzielił się Darek Kuźniak na Instagramie. Co znajdziemy w tej sałatce? Cebulę, mix sałat, pomidorki koktajlowe, rokpol — polski ser pleśniowy, awokado, orzeszki ziemne i kilka bratków do przybrania. Na sam widok ślinka cieknie.

/ 5Duszone warzywa po indyjsku

Anna Lewandowska wie co dobre. Na swoim blogu podzieliła się z fanami przepisem na pyszną sałatkę na ciepło z indyjskimi przyprawami. Na sam widok zrobicie się głodni.

  • cukinia,
  • papryka,
  • pomidory
  • czosnek,
  • cebula,
  • masło ghee,
  • suszone śliwki lub rodzynki,
  • przyprawy: sól morska, pieprz czarny, kurkuma, oregano, tymianek, curry, kolendra, kminek,
  • prażone płatki migdałowe.

Umyj warzywa. Cukinię pokrój w półplasterki, pomidory w kostkę, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzej masło ghee i zeszklij na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz dodaj warzywa oraz wcześniej namoczone śliwki. Dopraw do smaku, zamieszaj, dolej pół szklanki wody i duś pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną, posyp je podprażonymi płatkami migdałów.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne