orzechy włoskie
Na co komu orzechy pini, nerkowca i pekan, skoro mamy nasze orzechy włoskie? Zawierają pokaźną dawkę witaminy E, która pobudza do działania system odpornościowy – wystarczy tylko garść dziennie, żeby skutecznie chronić organizm przed infekcjami. Orzechy włoskie są cennym źródłem białka (4 g w 7 orzechach), błonnika, kwasu foliowego, magnezu i fosforu, a także antyoksydantów - selenu i polifenoli.
Choć w 5 orzechach włoskich jest tyle samo kalorii co w pączku, ale orzechy nie tuczą! (jedzone oczywiście w odpowiednich ilościach). A czy wiesz, że zawarta w orzechach kombinacja błonnika, białka i tłuszczu zmniejsza apetyt? Jak jeść orzechy włoskie? Są niezwykle sycące, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością, jednak warto dodać kilka do owsianki czy sałatki. Choć kilogram łuskanych orzechów włoskich kosztuje ok. 40 zł, to mając dziadka do orzechów, możecie pokusić się o te w łupinie za jedynie 16 zł za kilogram.