Frytki, chipsy i rak
Kobiety, które codziennie jedzą chipsy lub frytki, są dwa razy bardziej narażone na raka jajnika lub macicy. Nowotworom może sprzyjać zawarty w chipsach, frytkach i innych pieczonych, smażonych czy grillowanych produktach akrylamid, który powstaje w wysokiej temperaturze z węglowodanów, zwłaszcza w produktach przyrumienionych czy przypalonych. Nie da się całkowicie wyeliminować akrylamidu z przetworzonej termicznie żywności (jest także w chlebie), jednak niektóre pokarmy zawierają go szczególnie dużo (np. frytki, zwłaszcza mocno przyrumienione). Holenderscy naukowcy z uniwersytetu w Maastricht wypytywali 120 tys. osób o żywieniowe nawyki, a po 11 latach sprawdzili ich stan zdrowia. Okazało się, że dieta zawierająca co najmniej 40 mikrogramów akrylamidu (tyle co w porcji chipsów) wiązała się z podwyższonym dwukrotnie ryzykiem zachorowania na raka macicy czy jajnika.