To naprawdę szkodzi zdrowiu

Codzienna dieta jest ważniejsza, niż nam się wydaje.

Obraz

/ 10Nie chcemy straszyć, ale...

Obraz
© flickr.com/robertpaulyopung/2.0/at

Codzienna dieta jest ważniejsza, niż nam się wydaje - to, co nakładamy na talerz może dodawać energii lub wprowadzać nas w stan apatii i ciągłego zmęczenia. Produkty, które spożywamy mogą zwiększać ryzyko wystąpienia zarówno drobnych i łatwych w leczeniu dolegliwości, jak i ciężkich, przewlekłych chorób. Jakiej żywności powinniśmy unikać lub ograniczyć jej ilość?

/ 10Cukier i trądzik

Obraz
© flickr.com/ellie/2.0/at

Dieta bogata w cukry proste, w tym glukozę oraz fruktozę może prowadzić do wyłączenia genu, który reguluje poziom aktywnych hormonów płciowych w organizmie - zaobserwowali naukowcy kanadyjscy. Rezultatem tego może być na przykład trądzik, nadmierne owłosienie u kobiet, a nawet zaburzenia płodności. To kolejny argument, by unikać nadmiaru cukrów prostych w diecie i zastępować je węglowodanami złożonymi, obecnymi w produktach z pełnego ziarna oraz w warzywach.

/ 10Przetworzona żywność a depresja

Obraz
© flickr.com/lovejanine/2.0/at

Jedzenie dużej ilości przetworzonej żywności zwiększa ryzyko depresji. Ryzyko takie zmniejsza się u osób spożywających dużo jarzyn, owoców i ryb - wynika z badań brytyjskich naukowców.

Naukowcy przebadali sposób odżywiania się 3,5 tys. pracowników administracji publicznej w średnim wieku. Uczestników badań podzielono na dwie grupy.
Do pierwszej zaliczono tych, którzy odżywiają się głównie zdrową żywnością: owocami, jarzynami i rybami. Drugą grupę stanowiły osoby, których dieta składa się przede wszystkim z żywności przetworzonej, np. słodkich deserów, dań smażonych, puszkowanego mięsa, tłustych produktów mlecznych i białego pieczywa.

/ 10Popcorn i serce

Obraz
© flickr.com/serendypity/2.0/at

Amerykańscy naukowcy dowiedli natomiast, że popularne zestawy kinomana, złożone z porcji popcornu i kubka gazowanego napoju, są prawdziwą bombą kaloryczną. Kto by się spodziewał, że niewinnie wyglądająca paczka popcornu i napój gazowany mogą dostarczać organizmowi aż 1500 kcal oraz dawkę tłuszczu, która może poważnie uszkodzić nasze serce. Badanie wykazało, że duża kaloryczność popcornu wynika z faktu, że najczęściej jest on prażony na oleju kokosowym. Z kolei kukurydza prażona na oleju rzepakowym ma mniejszą zawartość tłuszczu przy podobnej wartości energetycznej oraz wyższym stężeniu sodu.

/ 10Węglowodany a serce

Obraz
© sxc.hu

Dieta uboga w węglowodany i bogata w białka zwiększa ryzyko miażdżycy naczyń i osłabia procesy ich naprawy - wykazali badacze z USA. Diety wysokobiałkowe o zmniejszonej zawartości węglowodanów są popularne wśród osób odchudzających się, gdyż pomagają szybko zrzucić zbędne kilogramy. Mało jest jednak badań na temat ich długotrwałego wpływu na zdrowie, w tym na układ krążenia.

/ 10Alkohol a rak

Obraz
© flickr.com

Warto również uważać na alkohol - jest on jedną z głównych przyczyn alarmującego wzrostu liczby zachorowań na raka jamy ustnej osób po czterdziestce. Wcześnie wykryty rak jamy ustnej może być z powodzeniem leczony. Najczęstsze objawy to owrzodzenia, ranki oraz białe lub czerwone plamki w jamie ustnej, utrzymujące się dłużej niż przez trzy tygodnie, czemu może towarzyszyć ból jamy ustnej lub ucha.

/ 10Frytki, chipsy i rak

Obraz
© archiwum

Kobiety, które codziennie jedzą chipsy lub frytki, są dwa razy bardziej narażone na raka jajnika lub macicy. Nowotworom może sprzyjać zawarty w chipsach, frytkach i innych pieczonych, smażonych czy grillowanych produktach akrylamid, który powstaje w wysokiej temperaturze z węglowodanów, zwłaszcza w produktach przyrumienionych czy przypalonych. Nie da się całkowicie wyeliminować akrylamidu z przetworzonej termicznie żywności (jest także w chlebie), jednak niektóre pokarmy zawierają go szczególnie dużo (np. frytki, zwłaszcza mocno przyrumienione). Holenderscy naukowcy z uniwersytetu w Maastricht wypytywali 120 tys. osób o żywieniowe nawyki, a po 11 latach sprawdzili ich stan zdrowia. Okazało się, że dieta zawierająca co najmniej 40 mikrogramów akrylamidu (tyle co w porcji chipsów) wiązała się z podwyższonym dwukrotnie ryzykiem zachorowania na raka macicy czy jajnika.

/ 10Kawa a halucynacje

Obraz
© sxc.hu

Osoby, które spożywają duże ilości kofeiny - z kawy, herbaty czy napojów energetyzujących - częściej doznają halucynacji, np. słyszą głosy czy widzą rzeczy, których nie ma - informuje pismo "Personality and Individual Differences".

Badacze liczą, że odkrycie to przyczyni się do lepszego zrozumienia wpływu składników naszej diety na występowanie halucynacji. Mogłoby to pomóc w opracowaniu lepszych strategii radzenia sobie z omamami poprzez zmiany w zestawie pokarmów i napojów, które spożywamy.
Naukowcy brytyjscy z Uniwersytetu w Durham przebadali 200 studentów, od których zebrali informacje na temat codziennego spożycia produktów zawierających kofeinę - jak kawa, herbata, napoje energetyzujące, czekolada czy kofeina w pigułkach. Następnie oceniano poziom stresu u badanych osób oraz ich skłonność do halucynacji. Wśród halucynacji wymienianych przez studentów znalazły się: widzenie nieistniejących rzeczy; słyszenie głosów oraz odczuwanie obecności zmarłych.

/ 10Czerwone mięso

Obraz
© archiwum

Mężczyźni, którzy spożywają dużo czerwonego przetworzonego mięsa są w większym stopniu narażeni na raka prostaty - potwierdzają zakrojone na szeroką skalę badania, które zostały opublikowane w "American Journal of Epidemiology".

Amerykańscy naukowcy z National Cancer Institute informują, że u mężczyzn, którzy konsumowali największe ilości czerwonego mięsa (przede wszystkim wołowiny i wieprzowiny) ryzyko raka prostaty było o 12 proc. większe niż u tych, którzy spożywali go najmniej. W plebiscycie na najbardziej niebezpieczny sposób przyrządzania mięsa wygrało z kolei grillowanie.

10 / 10Warzywa a niepłodność

Obraz
© flickr.com/oakleyjoriginals/2.0/at

Kobiety, które chcą zajść w ciążę, powinny unikać niezdrowych tłuszczów nie tylko z obawy przed przytyciem. Z najnowszych badań amerykańskich wynika bowiem, że dieta bogata w tłuszcze typu trans, takie, jakich pełno np. we frytkach i innych smażonych potrawach, podnosi ryzyko niepłodności u kobiet. Artykuł na ten temat publikuje pismo "American Journal of Nutrition".

Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze