Afrykańska żaba olbrzymia
Tragicznie może się też skończyć zjedzenie żaby. Szczególnie, jeśli na ten smakołyk zdecydujemy się nie we Francji, a w krajach afrykańskich. Żabę olbrzymią buczącą (Pyxicephalus adspersus), znaną u nas jako żaba byk, możemy spotkać w Kenii, Mozambiku Tanzanii, RPA i wielu innych krajach czarnego lądu. Najpopularniejsza jest jednak w Namibii, gdzie zjadana jest niemal w całości (bez skóry i wnętrzności), podczas gdy w wielu innych częściach świata je się tylko nogi. Ten wielki płaz, osiągający do 25 cm długości i 1,5 kg wagi, raczej nas nie zabije. No chyba, że zjemy kilka sztuk. Może jednak doprowadzić do poważnych problemów ze strony układu moczowego i nerek. Podobno toksyna wywołująca zatrucie występuję tylko u młodych osobników. Jeśli więc koniecznie musimy uraczyć się ogromną ryczącą żabą, upewnijmy się, że jest już dorosła.