Bligia pospolita, czyli owoce ackee
Ta niezwykle popularna na Jamajce roślina, trafiła na Karaiby z Afryki Zachodniej. Mimo że jedzenie ackee może być bardzo niebezpieczne, w swojej nowej ojczyźnie ten niewielki czerwony owoc zyskał duże uznanie. Jest nawet składnikiem narodowego dania Jamajki - owoców ackee z suszoną rybą, pomidorami, cebulą i chlebem. Zestawienie wydaje się dość egzotyczne i nie wszystkim przypadnie do gustu. Ale nie to jest największym problemem. Zarówno skórka, jak i nasiona są trujące - zawierają bowiem toksynę o nazwie hypoglicyna. Jadalny jest wyłącznie miąższ, ale nie zawsze. Zbierać można wyłącznie dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce. Jeśli owoce są zbyt młode lub zdążą się otworzyć i odsłonić nasionka, także mogą poważnie nam zaszkodzić. Konsekwencje? Od jamajskiej choroby wymiotnej, przez hipoglikemię, po śmierć.