Chipsy
Tłuszcze typu trans to zmartwieniem amatorów chipsów. Specjalnie dla nich firmy zajmujące się produkcją tego typu przekąsek, coraz częściej ograniczają użycie tego typu tłuszczów lub całkowicie je eliminują. Niestety, pozostaje jeszcze wysoka temperatura, która przyczynia się do powstawiania akryloamidów. Dzieje się tak, gdyż ziemniaki są bogate w skrobię i zawierają aminokwas asparaginę. Pod wpływem wysokiej temperatury - powyżej 120 st. C. - po pewnym czasie dochodzi do reakcji sprzężenia między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid. Ten uznawany jest za środek rakotwórczy, który bardzo negatywnie wpływający na ryzyko chorób serca. Badania przeprowadzone przez polskich naukowców pod kierownictwem prof. Marka Naruszewicza dowiodły, że regularne jedzenie chipsów zwiększało poziom akrylamidu we krwi.
ml/mmch
Polecamy również:Bezpieczna dieta na wakacje Bezpieczna dieta na wakacje