Tego w ogóle nie powinno się jeść
Czy zastanawialiście się kiedyś jakie produkty, po które chętnie sięgamy, należą do najbardziej niezdrowych? Takich "perełek" na sklepowych półkach jest cała masa. Kolorowa etykietka i ładne opakowanie przyciągają naszą uwagę. Nie przyjmujemy do wiadomości, że w środku znajduje się produkt zagrażający zdrowiu.
Lepiej nie bierz tego do koszyka
Czy zastanawialiście się kiedyś jakie produkty, po które chętnie sięgamy, należą do najbardziej niezdrowych? Takich "perełek" na sklepowych półkach jest całkiem sporo. Kolorowa etykietka i ładne opakowanie przyciągają naszą uwagę.
Czym się różni jogurt truskawkowy od tego "o smaku truskawkowym"? Producentowi wystarczą barwniki i odpowiednie aromaty, by klienta złapać w sidła. Taki jogurt przeważnie nie ma nic wspólnego z truskawkami, nawet nie leżał w ich sąsiedztwie. Zawsze sięgając po tego typu produkty warto mieć w pamięci, czym się je zabarwia. Zazwyczaj są to ekstrakty z aronii lub buraka, ale zdarza się, że za kolor odpowiada koszenila, którą otrzymuje się z... mszycy żerującej na kaktusach. Owady te występują w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej i Centralnej i wytwarzają barwnik odstraszający inne owady. Barwnik otrzymuje się z odwłoków i jaj owadów. Poza tym jest on wykorzystywany jako naturalny środek do odstraszania mrówek.
ml/mmch
Polecamy również:Bezpieczna dieta na wakacje Bezpieczna dieta na wakacje
Sery topione
Statystyczny Polak zjada rocznie 2 kg środków chemicznych. Środki te zawarte są oczywiście w artykułach spożywczych, również w popularnych serach topionych. Tak naprawdę to produkt pochodny sera, wytworzony przez topienie go z dodatkiem topników. Jako topniki używane są: kwas cytrynowy, kwas winowy, kwas mlekowy i ich sole. Ich skład się różni, jednak najbardziej szkodzą naszemu zdrowiu karagen oraz sole emulgujące (difosforan sodu/potasu, polifosforan, fosforan sodu). Mają bardzo niekorzystny wpływ na nasz metabolizm.
Polecamy również:Bezpieczna dieta na wakacje Bezpieczna dieta na wakacje
Kostki rosołowe
Drobiowe, warzywne, bulionowe - do wyboru, do koloru. Kostki rosołowe o różnych smakach i zapachach zalegają na sklepowych półkach. Są wygodne i łatwe w użyciu i... nic poza tym. Specjaliści od żywienia twierdzą, że kostki bulionowe bez wahania można zaliczyć do tzw. junk food, czyli do śmieciowego jedzenia i powinny na stałe zniknąć z naszej diety. 10 proc. składu kostki stanowią tłuszcze zwierzęce lub roślinne, natomiast prawie 50 proc. to niepożądana w diecie sól. Reszta to zagęszczacze, barwniki, aromaty - w tym glutaminianu sodu.
Polecamy również:Bezpieczna dieta na wakacje Bezpieczna dieta na wakacje
Słodziki
Aspartam znajduje się w tysiącach produktów dietetycznych, napojach a nawet gumach do żucia - to jeden z najczęściej używanych słodzików. Jednak lekarze biją na alarm: sięganie po słodziki syntetyczne - właśnie po silnie toksyczny aspartam - to jeden z najgorszych wyborów. Spożywanie tego środka może wywołać lub zaostrzyć przebieg wielu poważnych chorób. Wymienia się nowotwory mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsję, cukrzycę, syndrom chronicznego zmęczenia, chorobę Parkinsona, chorobę Alzheimera czy zaniki pamięci. Dwa razy słodszy od cukru i prawie nie ma kalorii, wydawałoby się, że to ideał. Jednak związki, z których się składa, czyli kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol niekorzystnie działają na nasz organizm.
Polecamy również:Bezpieczna dieta na wakacje Bezpieczna dieta na wakacje
Kolorowe napoje gazowane
Kofeina, sztuczne barwniki, związki siarki - to tylko niektóre składniki jakie znajdziemy w gazowanych płynach. Przeciętna szklanka takiego napoju dostarcza nam około 150 kcal. Z kolei kwaśne substancje zawarte w takich napojach uszkadzają szkliwa zębów i nadają im brzydki wygląd. Przy codziennym spożyciu 4-5 szklanek napoju gazowanego ryzyko uszkodzeń szkliwa wzrasta nawet do 252 proc! Badania wykazały także ich wpływ na rozwój osteoporozy, otyłości oraz chorób serca. Na dodatek, po wypiciu napoju bogatego w cukier, mija ochota na spożywanie zdrowej żywności, co z kolei prowadzi do niedoborów składników odżywczych.
Polecamy również:Bezpieczna dieta na wakacje Bezpieczna dieta na wakacje
Chipsy
Tłuszcze typu trans to zmartwieniem amatorów chipsów. Specjalnie dla nich firmy zajmujące się produkcją tego typu przekąsek, coraz częściej ograniczają użycie tego typu tłuszczów lub całkowicie je eliminują. Niestety, pozostaje jeszcze wysoka temperatura, która przyczynia się do powstawiania akryloamidów. Dzieje się tak, gdyż ziemniaki są bogate w skrobię i zawierają aminokwas asparaginę. Pod wpływem wysokiej temperatury - powyżej 120 st. C. - po pewnym czasie dochodzi do reakcji sprzężenia między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid. Ten uznawany jest za środek rakotwórczy, który bardzo negatywnie wpływający na ryzyko chorób serca. Badania przeprowadzone przez polskich naukowców pod kierownictwem prof. Marka Naruszewicza dowiodły, że regularne jedzenie chipsów zwiększało poziom akrylamidu we krwi.
ml/mmch
Polecamy również:Bezpieczna dieta na wakacje Bezpieczna dieta na wakacje