Tarta szparagowa
Składniki:
- szklanka mąki,
- 50 g zimnego masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka drożdży instant (3 g),
- pęczek szparagów,
- 50 g ulubionego żółtego sera,
- kilka plastrów szynki parmeńskiej (opcjonalnie),
- 1/3 szklanki mrożonego groszku,
- 3 jajka,
- 2 żółtka,
- szklanka mleka,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj suche drożdże, masło, sól i jedno jajko. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie i jednolite ciasto, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki i każdy przekrój na pół. Teraz przez minutę gotuj je na parze, potem na 2 min. dodaj główki i podgotuj całość. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Nasmaruj blachę odrobiną masła, a ciasto rozwałkuj i włóż do formy. Posyp serem, poukładaj szparagi, szynkę parmeńską i groszek. Teraz rozkłóć w miseczce 2 całe jajka z dwoma dodatkowymi żółtkami, posól i popieprz je. Podgrzej mleko, dodaj masę jajkową, wymieszaj i całość wylej na tartę. Wstaw ją do piekarnika i piecz przez 5 minut w temp. 200 st., a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz tartę jeszcze przez 20-25 min.