Indyk
Tryptofan znajdziemy również w mięsie indyka. Ten aminokwas odpowiada nie tylko za poziom serotoniny, ale również melatoniny, niezbędnej dla prawidłowego i spokojnego snu. To dlatego po uroczystej kolacji z okazji Święta Dziękczynienia wszystkich ogarnia senność. Indyk jest mniej kaloryczny niż kurczak, zdrowszy niż wieprzowina. Zawiera niewiele tłuszczu, mało cholesterolu i ma najwięcej pełnowartościowego białka ze wszystkich mięs. Jest prawdziwą skarbnicą związków mineralnych. Znajdziemy w nim potas, cynk, magnez i żelazo. Jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. To sprawia, że likwiduje napięcia nerwowe czy przeciwdziała zmęczeniu. Możemy go przyrządzać tak jak inne rodzaje mięs – smażyć, dusić, piec, gotować, grillować. Ma łagodny, neutralny smak, dlatego komponuje się zarówno z owocami, korzennymi przyprawami, jak i bardziej ostrymi smakami.