Szczęście na talerzu. Co jeść, by podnieść poziom serotoniny?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Nie daj się depresji

Obraz
© iStock.com

Nie od dziś wiadomo, że lekiem na zły nastrój jest czekolada. Jednak nie tylko słodkie tabliczki pomogą nam uporać się ze złym humorem. Warto włączyć do swojej diety produkty bogate w substancję, która podniesie poziom "hormonu szczęścia". Jakie?

Jest to neuroprzekaźnik, który przekazuje informację z jednego neuronu do drugiego. Serotonina powstaje wskutek rozkładu tryptofanu, aminokwasu egzogennego, obecnego w wielu produktach spożywczych. Niski poziom hormonu szczęścia objawia się pogorszeniem nastroju, brakiem apetytu, spadkiem libido, podatnością na stres, ciągłym zmęczeniem, zwiększoną wrażliwością na ból.

/ 6Pestki dyni

Obraz
© Shutterstock.com

Nasiona dyni są świetnym źródłem tryptofanu. Co jeszcze w nich znajdziemy? Wyróżniają się przede wszystkim pokaźną dawką zawartego w nich cynku. Znajdziemy w nich również spore ilości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu oraz witamin, między innymi: E, A, K, C i witamin z grupy B. Pestki dyni zawierają także kwasy tłuszczowe omega 3 oraz lecytynę. Doskonale wspierają odporność, pomagają w zwalczaniu infekcji oraz w dbaniu o stan naszej skóry i włosów. Składniki zawarte w pestkach dyni wpływają pozytywnie także na pracę mózgu, chronią serce, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć i koncentrację. Można je jeść same lub jako dodatek do różnego rodzaju dań, sałatek, musli czy koktajli. Doskonale smakują prażone. Jednak należy pamiętać, że nie wolno prażyć ich zbyt długo. W przeciwnym wypadku stracą niektóre ze swych dobroczynnych wartości. Warto również sięgnąć po tłoczony z pestek dyni olej.

/ 6Indyk

Obraz
© WP.PL | WP.PL

Tryptofan znajdziemy również w mięsie indyka. Ten aminokwas odpowiada nie tylko za poziom serotoniny, ale również melatoniny, niezbędnej dla prawidłowego i spokojnego snu. To dlatego po uroczystej kolacji z okazji Święta Dziękczynienia wszystkich ogarnia senność. Indyk jest mniej kaloryczny niż kurczak, zdrowszy niż wieprzowina. Zawiera niewiele tłuszczu, mało cholesterolu i ma najwięcej pełnowartościowego białka ze wszystkich mięs. Jest prawdziwą skarbnicą związków mineralnych. Znajdziemy w nim potas, cynk, magnez i żelazo. Jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. To sprawia, że likwiduje napięcia nerwowe czy przeciwdziała zmęczeniu. Możemy go przyrządzać tak jak inne rodzaje mięs – smażyć, dusić, piec, gotować, grillować. Ma łagodny, neutralny smak, dlatego komponuje się zarówno z owocami, korzennymi przyprawami, jak i bardziej ostrymi smakami.

/ 6Jajka

Obraz
© 123RF.COM

Jajka zawierają przede wszystkim mnóstwo witamin - B12, B2, A, B5, E. Jest w nich też kwas foliowy, selen, wapń, żelazo, potas, cynk, magnez, pełnowartościowe białko, dobre tłuszcze. To także świetne źródło tryptofanu. W zasadzie jedno duże jajko zawiera niewielkie ilości prawie każdej witaminy i pierwiastków niezbędnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Warto przy tym pamiętać, że praktycznie wszystkie składniki odżywcze obecne są w żółtku. Na korzyść jajek przemawia jeszcze fakt, że sporej wielkości jajo ma niespełna 80 kalorii.

/ 6Ananas

Obraz
© 123RF.COM

Ananasy są cenione przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość bromeliny. Jest to enzym rozkładający białko. Jednak w tych słodkich owocach znajdziemy również tryptofan. Ananasy obfitują też w witaminy z grupy B, magnez, błonnik, a przede wszystkim w witaminę C. Najlepiej zjadać je na surowo lub pić wyciśnięty z nich sok. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek, pizzy (choć Włosi uważają to za profanację), tostów, a nawet burgerów. To także składnik wielu ciast i deserów. Uwaga, świeże ananasy uniemożliwiają tężenie galaretki .

/ 6Banany

Obraz
© 123RF.COM

W bananach, poza tryptofanem, znajdziemy m.in. witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały przede wszystkim: potas, magnez, fosfor, wapń. Jedzenie bananów pozwoli nam wzmocnić serce, poprawić kondycję układu krążenia i układu nerwowego. Ułatwiają one także zasypianie i są pomocne w kłopotach z trawieniem. Świetnie smakują nie tylko na surowo, choć w tej formie są najbardziej wartościowe. Możemy je dodawać do sałatek albo płatków owsianych. Na śniadanie sprawdzą się też placuszki lub babeczki. Banany nadają się także do smażenia i grillowania. Suszone, w formie chipsów są składnikiem crunchy i batonów energetycznych.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce