Przepis na domowy syrop malinowy
Jeśli chcemy przygotować syrop, wtedy wystarczy nam duży słoik. W zależności od tego, czy chcemy otrzymać sok nisko, czy wysoko słodzony, na 1 kg malin potrzebujemy od 150 do 750 g cukru. Umyte i osączone z wody maliny należy wkładać do słoika partiami, naprzemiennie z porcją cukru. Delikatnie potrząsając słoikiem wymieszać owoce z cukrem. Słoik obwiązać gazą i odstawić na 2-4 dni, aby owoce puściły sok. Dobrze jest dwa razy dziennie potrząsać delikatnie słoikiem, żeby cukier dobrze się rozpuścił. Po tym czasie, kiedy w słoiku wyraźnie oddzielą się owoce od soku, należy sok zlać do garnka i zagotować. Wrzący przelewać do umytych i wyparzonych wcześniej słoiczków i natychmiast zakręcać. Odstawiać do góry dnem, aż syrop wystygnie, a słoiczek szczelnie się zamknie. Jeżeli wiemy, że taki syrop zużyjemy w ciągu kilku-kilkunastu dni, wtedy nie trzeba go gotować, a jedynie przechowywać w lodówce. Warto wybierać naturę, jeśli zależy nam na naszym zdrowiu. Przy okazji otrzymujemy sporą dawkę witamin i składników odżywczych, ukrytych w pięknym kolorze, smaku i zapachu.