Skrzydełka BBQ
Składniki: 1 i 1/2 kg skrzydełek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka tabasco, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki papryki ostrej, sól morska
Przygotowanie: Skrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić nożem na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucić, dwie pozostałe części pozostawić i natrzeć solą morską. Do rondelka włożyć masło i drobno starty czosnek, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 sekund, a następnie zdjąć z ognia. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dorzucić resztę składników: miód, ketchup, tabasco, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. W centralnej części piekarnika ustawić kratkę a na niej blaszkę do pieczenia. Ułożyć skrzydełka i piec przez 15 minut aż będą ładnie zrumienione, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier z marynaty. Skrzydełka podawać z sosami oraz z selerem i marchewką w pokrojoną w słupki.
Śliwkowy sos BBQ
Składniki: 4 pomidory, 350 g śliwek wędzonych, 1 łyżka masła, 1/2, ząbka czosnku, 3 drobno pokrojone szalotki, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku, 1 łyżeczka imbiru
Przygotowanie: Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona z sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w kostkę. Do rondelka włożyć masło, drobno starty czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu. Następnie dodać pokrojone pomidory, śliwki, cukier, miód, sos sojowy i pieprz cayenne lub chilli w proszku. Gotować na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować i wymieszać.