Sylwestrowe przekąski na ciepło

Menu sylwestrowe to wyzwanie dla gospodarzy. Warto przyszykować ciepłe posiłki, które pomogą przetrwać noc. Oto kilka propozycji, które warto wykorzystać i zrobić furorę.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Sylwestrowe przekąski na ciepło

Obraz
© 123RF.COM

Organizujesz przyjęcie sylwestrowe w domu i nie wiesz, co przygotować? Mamy dla ciebie propozycję dań na ciepło, które zachwycą gości. Są łatwe w przygotowaniu, a przy tym smakują wyśmienicie.

/ 6Serowe kąski

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kawałki twarogu półtłustego, 1 szklanka mąki, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, 3/4 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wody gazowanej lub piwa, tłuszcz do smażenia, do podania sos majonezowy (w proporcjach: 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu, świeżo mielony pieprz).

Przygotować ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając wszystkie składniki oprócz sera i tłuszczu. Kawałki sera zanurzać w cieście, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu. Po 2-3 minutach wykładać na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawać z sosem.

/ 6Skrzydełka BBQ

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 i 1/2 kg skrzydełek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka tabasco, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki papryki ostrej, sól morska

Przygotowanie: Skrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić nożem na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucić, dwie pozostałe części pozostawić i natrzeć solą morską. Do rondelka włożyć masło i drobno starty czosnek, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 sekund, a następnie zdjąć z ognia. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dorzucić resztę składników: miód, ketchup, tabasco, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. W centralnej części piekarnika ustawić kratkę a na niej blaszkę do pieczenia. Ułożyć skrzydełka i piec przez 15 minut aż będą ładnie zrumienione, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier z marynaty. Skrzydełka podawać z sosami oraz z selerem i marchewką w pokrojoną w słupki.

Śliwkowy sos BBQ
Składniki: 4 pomidory, 350 g śliwek wędzonych, 1 łyżka masła, 1/2, ząbka czosnku, 3 drobno pokrojone szalotki, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku, 1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie: Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona z sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w kostkę. Do rondelka włożyć masło, drobno starty czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu. Następnie dodać pokrojone pomidory, śliwki, cukier, miód, sos sojowy i pieprz cayenne lub chilli w proszku. Gotować na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować i wymieszać.

/ 6Szaszłyki z krewetek na ostro

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g krewetek tygrysich, 1 czerwona papryka, pół świeżego ananasa, sok z 1 limonki, oliwa z oliwek, pieprz, sól, papryczka chilli w proszku, ząbek czosnku, garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie: Świeże krewetki osuszamy i nacinamy u góry. Wrzucamy do miski i marynujemy: dodajemy 3 łyżki oliwy, sok z limonki, sól, pieprz i szczyptę papryczki chilli. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i pietruszkę. Paprykę i ananasa kroimy w dużą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian paprykę, krewetki i ananasa. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut lub obsmażamy na grillu elektrycznym.

/ 6Faszerowane pieczarki z fetą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 15 dużych pieczarek, 1/2 torebki ugotowanego ryżu, 1 duża marchew, 2 pomidory, pokrojone i obrane ze skóry, 1/2 kostki sera feta, 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku, 2 łyżeczki prażonej cebulki, sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie: pieczarki myjemy, suszymy i wycinamy z nich nóżki. Powstanie wgłębienie do nadziewania. Odcięte nóżki trzemy na tarce razem z marchwią. Przesmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowany ryż i pokrojoną w kostkę fetę. Jeszcze chwilę podsmażamy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce