Sylwestrowe przekąski na ciepło

Menu sylwestrowe to wyzwanie dla gospodarzy. Warto przyszykować ciepłe posiłki, które pomogą przetrwać noc. Oto kilka propozycji, które warto wykorzystać i zrobić furorę.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Sylwestrowe przekąski na ciepło

Obraz
© 123RF.COM

Organizujesz przyjęcie sylwestrowe w domu i nie wiesz, co przygotować? Mamy dla ciebie propozycję dań na ciepło, które zachwycą gości. Są łatwe w przygotowaniu, a przy tym smakują wyśmienicie.

/ 6Serowe kąski

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kawałki twarogu półtłustego, 1 szklanka mąki, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, 3/4 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wody gazowanej lub piwa, tłuszcz do smażenia, do podania sos majonezowy (w proporcjach: 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu, świeżo mielony pieprz).

Przygotować ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając wszystkie składniki oprócz sera i tłuszczu. Kawałki sera zanurzać w cieście, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu. Po 2-3 minutach wykładać na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawać z sosem.

/ 6Skrzydełka BBQ

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 i 1/2 kg skrzydełek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka tabasco, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki papryki ostrej, sól morska

Przygotowanie: Skrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić nożem na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucić, dwie pozostałe części pozostawić i natrzeć solą morską. Do rondelka włożyć masło i drobno starty czosnek, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 sekund, a następnie zdjąć z ognia. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dorzucić resztę składników: miód, ketchup, tabasco, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. W centralnej części piekarnika ustawić kratkę a na niej blaszkę do pieczenia. Ułożyć skrzydełka i piec przez 15 minut aż będą ładnie zrumienione, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier z marynaty. Skrzydełka podawać z sosami oraz z selerem i marchewką w pokrojoną w słupki.

Śliwkowy sos BBQ
Składniki: 4 pomidory, 350 g śliwek wędzonych, 1 łyżka masła, 1/2, ząbka czosnku, 3 drobno pokrojone szalotki, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku, 1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie: Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona z sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w kostkę. Do rondelka włożyć masło, drobno starty czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu. Następnie dodać pokrojone pomidory, śliwki, cukier, miód, sos sojowy i pieprz cayenne lub chilli w proszku. Gotować na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować i wymieszać.

/ 6Szaszłyki z krewetek na ostro

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g krewetek tygrysich, 1 czerwona papryka, pół świeżego ananasa, sok z 1 limonki, oliwa z oliwek, pieprz, sól, papryczka chilli w proszku, ząbek czosnku, garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie: Świeże krewetki osuszamy i nacinamy u góry. Wrzucamy do miski i marynujemy: dodajemy 3 łyżki oliwy, sok z limonki, sól, pieprz i szczyptę papryczki chilli. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i pietruszkę. Paprykę i ananasa kroimy w dużą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian paprykę, krewetki i ananasa. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut lub obsmażamy na grillu elektrycznym.

/ 6Faszerowane pieczarki z fetą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 15 dużych pieczarek, 1/2 torebki ugotowanego ryżu, 1 duża marchew, 2 pomidory, pokrojone i obrane ze skóry, 1/2 kostki sera feta, 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku, 2 łyżeczki prażonej cebulki, sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie: pieczarki myjemy, suszymy i wycinamy z nich nóżki. Powstanie wgłębienie do nadziewania. Odcięte nóżki trzemy na tarce razem z marchwią. Przesmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowany ryż i pokrojoną w kostkę fetę. Jeszcze chwilę podsmażamy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień