Sylwestrowe przekąski na ciepło

Menu sylwestrowe to wyzwanie dla gospodarzy. Warto przyszykować ciepłe posiłki, które pomogą przetrwać noc. Oto kilka propozycji, które warto wykorzystać i zrobić furorę.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Sylwestrowe przekąski na ciepło

Obraz
© 123RF.COM

Organizujesz przyjęcie sylwestrowe w domu i nie wiesz, co przygotować? Mamy dla ciebie propozycję dań na ciepło, które zachwycą gości. Są łatwe w przygotowaniu, a przy tym smakują wyśmienicie.

/ 6Serowe kąski

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kawałki twarogu półtłustego, 1 szklanka mąki, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, 3/4 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wody gazowanej lub piwa, tłuszcz do smażenia, do podania sos majonezowy (w proporcjach: 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu, świeżo mielony pieprz).

Przygotować ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając wszystkie składniki oprócz sera i tłuszczu. Kawałki sera zanurzać w cieście, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu. Po 2-3 minutach wykładać na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawać z sosem.

/ 6Skrzydełka BBQ

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 i 1/2 kg skrzydełek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka tabasco, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki papryki ostrej, sól morska

Przygotowanie: Skrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić nożem na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucić, dwie pozostałe części pozostawić i natrzeć solą morską. Do rondelka włożyć masło i drobno starty czosnek, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 sekund, a następnie zdjąć z ognia. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dorzucić resztę składników: miód, ketchup, tabasco, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. W centralnej części piekarnika ustawić kratkę a na niej blaszkę do pieczenia. Ułożyć skrzydełka i piec przez 15 minut aż będą ładnie zrumienione, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier z marynaty. Skrzydełka podawać z sosami oraz z selerem i marchewką w pokrojoną w słupki.

Śliwkowy sos BBQ
Składniki: 4 pomidory, 350 g śliwek wędzonych, 1 łyżka masła, 1/2, ząbka czosnku, 3 drobno pokrojone szalotki, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku, 1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie: Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona z sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w kostkę. Do rondelka włożyć masło, drobno starty czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu. Następnie dodać pokrojone pomidory, śliwki, cukier, miód, sos sojowy i pieprz cayenne lub chilli w proszku. Gotować na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować i wymieszać.

/ 6Szaszłyki z krewetek na ostro

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g krewetek tygrysich, 1 czerwona papryka, pół świeżego ananasa, sok z 1 limonki, oliwa z oliwek, pieprz, sól, papryczka chilli w proszku, ząbek czosnku, garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie: Świeże krewetki osuszamy i nacinamy u góry. Wrzucamy do miski i marynujemy: dodajemy 3 łyżki oliwy, sok z limonki, sól, pieprz i szczyptę papryczki chilli. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i pietruszkę. Paprykę i ananasa kroimy w dużą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian paprykę, krewetki i ananasa. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut lub obsmażamy na grillu elektrycznym.

/ 6Faszerowane pieczarki z fetą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 15 dużych pieczarek, 1/2 torebki ugotowanego ryżu, 1 duża marchew, 2 pomidory, pokrojone i obrane ze skóry, 1/2 kostki sera feta, 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku, 2 łyżeczki prażonej cebulki, sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie: pieczarki myjemy, suszymy i wycinamy z nich nóżki. Powstanie wgłębienie do nadziewania. Odcięte nóżki trzemy na tarce razem z marchwią. Przesmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowany ryż i pokrojoną w kostkę fetę. Jeszcze chwilę podsmażamy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu