Jak wysuszyć mięso w domu?
Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie suszonego mięsa w domowych warunkach. Należy zacząć od wybrania odpowiedniego mięsa (specjaliści polecają chudą wołowinę albo wieprzowinę, ligawę i polędwicę). Należy opłukać produkt pod bieżącą wodą, osuszyć i podzielić na paski w poprzek włókien - każdy o grubości ok. pół centymetra. Następnie mięso trzeba doprawić - wystarczy sama sól, ale dla urozmaicenia smaku warto dodać curry, paprykę, bazylię, czosnek, oregano lub pieprz. W trakcie nacierania, kawałki mięsa należy rozgniatać dłońmi. Przygotowane w ten sposób paski mięsa wystarczy nadziać na patyki (długie np. do szaszłyków) i powiesić w piekarniku. Proces podsuszania należy przeprowadzać przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, w ok. 50-70 stopniach. Można włączyć termoobieg. Po godzinie warto sprawdzić, w jakim stanie jest mięso i czy można już zakończyć proces suszenia - ważne, by było pozbawione wody, powinno też się wyraźnie skurczyć (około trzykrotnie). Po dwóch godzinach będzie gotowe. Dla lepszego
efektu końcowego paski mięsa warto umieścić na kilka dni w ciepłym i przewiewnym miejscu. Aby zachowało swoje właściwości i było smaczne poleca się je przechowywać w szczelnej puszcze.