Awokado
Wiele osób unika tego owocu ze względu na kaloryczność i tłuszcz. Szkoda, bo choć faktycznie awokado ma sporo kalorii, ale są wypełnione samym zdrowiem - prowitaminą A, witaminami z gr. B, C, E, K, H, PP, kwasem foliowym, fosforem, potasem, magnezem i wapniem . Trudno też odmówić słuszności tezie, że awokado zawiera dużo tłuszczu. To prawda. Stanowi on blisko 1/3 masy owocu. Jednak są to nienasycone kwasy tłuszczowe, dobre dla serca i układu krążenia. Awokado obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie i pracę serca. Nic więc dziwnego, że bywa nazywane balsamem dla serca. Ale dieta bogata w awokado usprawnia też inne organy. Obecne w nim kwasy omega-3 i witamina E to doskonała pożywka dla mózgu i świetny sposób, by uniknąć choroby Alzheimera. Awokado jest też dobre dla oczu (dzięki luteinie), usprawnia pracę wątroby i chroni przed cukrzycą, a dzięki przeciwutleniaczom zmniejsza też ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej i pozwala zachować młodość na dłużej.