Spirulina
Ta niezwykła alga podbiła najpierw serca Japończyków, a dziś staje się coraz popularniejsza w USA i Europie. Biorąc pod uwagę wyniki dotychczasowych badań, trudno się temu dziwić. Roślina ta zwiera kilka tysięcy cennych makro- i mikroelementów. Spirulina, nazywana zielonym mięsem, jest bardzo bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka i zawiera 8 aminokwasów egzogennych. Ważną rolę odgrywają też odpowiedzialne za barwę rośliny: chlorofil (zielony) i fikocyjanina (niebieski). Chlorofil pomaga usuwać z organizmu metale ciężkie, dzięki czemu odtruwa organizm, a fikocyjanina pobudza funkcję komórek macierzystych szpiku kostnego. Coraz więcej badań potwierdza też tezę, że spirulina ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe, a dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym wspomaga pracę mózgu. Jednocześnie jest bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy E, a przede wszystkim witamin z gr. B (także B12). Znajdziemy w niej też duże dawki selenu, potasu i żelaza. Spirulina obniża też poziom złego cholesterolu i
hamuje łaknienie - jest więc polecana osobom, które się odchudzają.