Sprawne filetowanie ryby. Nie popełniaj popularnego błędu
Dobra ryba wymaga odpowiedniego podejścia. Najważniejsze to sprawne wyfiletowanie produktu. Swój sposób na to pokazuje Piotr Zych, starszy specjalista ds. ryb w MAKRO Polska i ekspert programu Szef dla Młodych Talentów.
Bardzo ważną częścią Podczas filet… Rozwiń
Transkrypcja:
Bardzo ważną częścią
Podczas filetowania całej ryby bo to mamy do czynienia z całą rybą jest nacięcie od części odbytowej do
Do głowy musimy to zrobić delikatnie płynnie ale nie prowadząca głęboko nóż ponieważ możemy już
Uszkodzić woreczek żółciowy który by nam
Zepsuł Ryder zrobimy to bardzo delikatnie tak
Po nacięciu
Prowadzę tuż
Za głową przy skrzelach
Nóż zaczynając
Mamy coś takiego
I tutaj wzdłuż kręgosłupa
Delikatnie sobie prowadzę nóż cały czas kontrolując miejsce kręgosłupów Który z
Bardzo ważne I w tym momencie
Trzy części
Odbytowej płetwy Dolnej
Przewrót przyciągam nóż i delikatnie wzdłuż kręgosłupa nacina
Powodując
Faktycznie oddzielenie oddzielenie mięsa od
Częściowe oddzielenie
Fileta mięsa od od kręgosłupa
I teraz mając to delikatnie mogę nacinać i oddzielać tylko
W samo mięso od ości ponieważ korki ma sporą część brzuszna
No więc oni są wybrzuszone
Więc muszę je delikatnie
Pobrać z mięsa
Delikatnie nie za mocno żeby nie przeciąć kości zależy nam na tym żeby
Kości zostały
Czy Rybie a nie
Przy filecie
Delikatnie
Zaraz będziemy
Mając coś takiego
Delikatnie zaczynam
I tak naprawdę w ten sposób bo to
Mamy
Wycięty filet
W zasadzie samo mięso
Natomiast tutaj jeszcze została nam część
Dolna brzuszna płetwa
Możemy ją samą wyciąć natomiast delikatnie
Możemy odciąć
To nie jest duża strata
To jeszcze delikatnie wybierzemy ostki drobne które mogły się pojawić
I to jest w zasadzie gotowy filety do spożycia widzimy samo
Samo mięso
Czego potwierdzeniem jest
Dźwięki
To już zostałeś Zamość