Nauczcie się czytać etykiety
Bardzo ważne jest czytanie etykiet, produktów, które kupujecie, niestety bardzo często okazuje się, że to, co wydawać by się mogło zdrowe, w rzeczywistości nafaszerowane jest szkodliwymi substancjami chemicznymi i właśnie cukrem. Zwróćcie również uwagę na to, jak długa jest lista składników, im dłuższa, tym gorzej. Oznacza to, że produkt jest wysoko przetworzony i najprawdopodobniej znajduje się w nim dużo cukru. Wybierajcie produkty bez cukru lub zawierające go niewiele (1 łyżeczka cukru w przybliżeniu równa jest około 4 gramom). Zapoznajcie się z terminologią cukrową, zrozumiecie wtedy, że cukier to również agawa, syrop kukurydziany, cukier kukurydziany, syrop kukurydziany, fruktoza, sacharoza, dekstroza, miód, cukier trzciny cukrowej, kryształy trzciny cukrowej, koncentraty soków owocowych, melasa, cukier turbinado i brązowy cukier.