W twojej kuchni
Spirulinę można dostać w tabletkach, jednak w kuchni najłatwiej zastosować spirulinę w proszku - szukajmy jej w sklepach ze zdrową żywnością i dobrze zaopatrzonych delikatesach. Kosztuje ok. 40-50 zł za 500 g. Spirulinę w proszku najlepiej dodawać do koktajli. W kielichu miksera umieśćmy ulubione owoce - np. banana, mango, borówki, truskawki, gruszkę, do tego dorzućmy jarmuż, miętę albo natkę pietruszki, wlejmy wodę, dowolny sok albo mleko roślinne. Do mieszanki wsypmy łyżeczkę spiruliny. Teraz całość wystarczy zmiksować - i gotowe. Taki koktajl warto pić zwłaszcza po treningu. Wskazówka: jeśli masz w domu spirulinę w tabletkach, rozkrusz je i dodaj do koktajlu.
Spirulinę można wsypać do jogurtu, nie każdemu jednak odpowiada jej "rybi" zapach, dlatego warto dodać garść bakalii, orzechy, musli, miód. Spróbujmy wsypać spirulinę do owsianki. Może być również składnikiem ciasta naleśnikowego, zupy albo placków ziemniaczanych bądź owsianych.