Spirulina - gram jak kilogram warzyw
Charakteryzuje ją intensywny zielony kolor. Należy do superżywności. Zdaniem lekarzy może być traktowana jako lek. Cenili ją Aztekowie. Spirulina ma niezwykle cenny skład, dlatego jej spożywanie zalecane jest w profilaktyce zdrowia. Co warto wiedzieć o tej drogocennej aldze? I jak wykorzystać ją w kuchni?
Zielona moc spiruliny
Charakteryzuje ją intensywny zielony kolor. Należy do superżywności. Zdaniem lekarzy może być traktowana jako lek. Cenili ją Aztekowie. Spirulina ma niezwykle cenny skład, dlatego jej spożywanie zalecane jest w profilaktyce zdrowia. Co warto wiedzieć o tej drogocennej aldze? I jak wykorzystać ją w kuchni?
Pod nazwą spirulina kryją się sinice (cyjanobakterie) z rzędu Oscillatoriales. To mikroskopijna alga - popularnością dorównuje jej chlorella. Wykorzystuje się ją zarówno w kuchni (dietetyce), jak i w suplementacji. Na uwagę zasługuje jej bogaty skład. Spirulina zawiera szereg bardzo ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Wśród nich trzeba wymienić przede wszystkim pełnowartościowe białko zawierające osiemnaście aminokwasów, w tym osiem egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie wytwarza i muszą być dostarczane z pożywieniem. Spirulina białka ma aż trzykrotnie więcej od mięsa - niekiedy nazywa się ją zresztą "zielonym mięsem". Zawartość białka w tej mikroaldze to ok. 60-75 procent.
Kilka tysięcy cennych substancji
Spirulina zawiera cenne związki mineralne i witaminy, m.in. A, która odpowiada za prawidłowe widzenie, uczestniczy w budowie tkanki kostnej, zwiększa odporność, chroni nas przed chorobą niedokrwienną serca, wrzodami i niektórymi nowotworami (m.in. piersi, płuc i szyjki macicy) oraz witaminę E, która nazywana jest eliksirem młodości i płodności - chroni przed miażdżycą, zawałem, nowotworami, odpowiada za prawidłowy przebieg ciąży, przeciwdziała starzeniu się organizmu. Obie witaminy są silnymi przeciwutleniaczami. Cenne w spirulinie są też witaminy: C (kolejny przeciwutleniacz), D (ważna dla kości), K (jest przeciwkrwotoczna) oraz witaminy z grupy B (dobroczynnie wpływają na układ nerwowy).
Co jeszcze znajdziemy w spirulinie?
Ważne! Można się spotkać z informacją, że spirulina zawiera witaminę B12 (kobalaminę), która jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania - jej niedobór może skończyć się nawet śmiercią. To kłopotliwa witamina w przypadku wegetarian i wegan, a to dlatego, że znajduje się wyłącznie w produktach zwierzęcych. Rośliny zawierają tzw. analogi witaminy B12, które nie wykazują aktywności, a nawet mogą blokować przyswajanie kobalaminy. Istnieje spór co do tego, czy spirulina zawiera aktywnością formę witaminy B12, dlatego weganom zaleca się stosowanie suplementacji.
W spirulinie znajdują się też enzymy, cenne kwasy (np. gamma-linolenowy GLA - kwas z grupy omega-6, który wykazuje działanie przeciwzapalne, obniża wysokie ciśnienie krwi i pomaga leczyć reumatoidalne zapalenie stawów), glikolipidy, chlorofil. Spirulina to też potężne źródło łatwo przyswajalnego żelaza, fluoru, potasu, miedzi, selenu, manganu. Obliczono, że spirulina ma w składzie więcej niż cztery tysiące naturalnych substancji odżywczych. Pod względem ich zawartości 1 g spiruliny odpowiada 1 kg warzyw!
Wzmacnianie zdrowia
Spirulina wpływa na nas wszechstronnie. Spowalnia procesy starzenia, potęguje odporność, działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie, obniża wysoki cholesterol, trójglicerydy i ciśnienie krwi, pomaga oczyścić organizm z toksyn, korzystnie wpływa na wzrok, hamuje rozwój wirusów, pomaga leczyć cukrzycę i otyłość, usprawniając przemianę materii i hamując apetyt, reguluje pracę nerek oraz wątroby, pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu, pobudza produkcję komórek macierzystych, jest zalecana pacjentom po chemio- i radioterapii oraz w przypadku AIDS.
Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, dobrze oddziałuje na pamięć i koncentrację, pomaga zachować równowagę psychiczną, ma zdolność odtruwania organizmu z metali ciężkich. Łagodzi podrażniony żołądek, działa przeciwalergicznie, chroni przed anemią. Stosowanie spiruliny zalecane jest osobom z niedoczynnością tarczycy - ta mikroskopijna alga odpowiada za właściwy poziom jodu w organizmie.
W twojej kuchni
Spirulinę można dostać w tabletkach, jednak w kuchni najłatwiej zastosować spirulinę w proszku - szukajmy jej w sklepach ze zdrową żywnością i dobrze zaopatrzonych delikatesach. Kosztuje ok. 40-50 zł za 500 g. Spirulinę w proszku najlepiej dodawać do koktajli. W kielichu miksera umieśćmy ulubione owoce - np. banana, mango, borówki, truskawki, gruszkę, do tego dorzućmy jarmuż, miętę albo natkę pietruszki, wlejmy wodę, dowolny sok albo mleko roślinne. Do mieszanki wsypmy łyżeczkę spiruliny. Teraz całość wystarczy zmiksować - i gotowe. Taki koktajl warto pić zwłaszcza po treningu. Wskazówka: jeśli masz w domu spirulinę w tabletkach, rozkrusz je i dodaj do koktajlu.
Spirulinę można wsypać do jogurtu, nie każdemu jednak odpowiada jej "rybi" zapach, dlatego warto dodać garść bakalii, orzechy, musli, miód. Spróbujmy wsypać spirulinę do owsianki. Może być również składnikiem ciasta naleśnikowego, zupy albo placków ziemniaczanych bądź owsianych.
Zielone lody
Ze spiruliny można zrobić też błyskawiczne... lody. Wystarczy zmiksować dwa banany z łyżeczką spiruliny, a mieszankę zamrozić. Drugi przepis: zmiksuj puszkę mleka kokosowego, 1/4 szklanki syropu z agawy, syropu klonowego albo miodu i łyżeczkę spiruliny. Przełóż do pojemnika, umieść w zamrażarce. Lody powinny się mrozić minimum przez trzy godziny. Uwaga: wyjmij je 20 minut przed podaniem.
Niewielka ilość spiruliny może ponadto służyć do posypania gotowego dania, np. zapiekanki, makaronu, pizzy, ryżu, sałatki. Podpowiedź: stosując spirulinę w kuchni, zacznijmy od niewielkiej dawki (np. pół łyżeczki).
Zielony koktajl
Składnik dla każdego
Ze spożyciem spiruliny nie można przesadzać - maksymalna dzienna dawka dla osoby dorosłej to łyżka stołowa. Spirulinę można podawać dzieciom (w niewielkich ilościach). Spirulina znalazła też zastosowanie w kosmetologii.
- Spirulinę może przyjmować każdy, nawet dzieci. W Afryce biednym dzieciom suplementuje się ją, by nabrały zdrowia. Mogą ją zażywać kobiety, młode osoby, by poprawić odporność, osoby na diecie, by uzupełnić niedobory witamin, sportowcy oraz ludzie z najróżniejszymi chorobami. Nawet trwają badania nad suplementacją spiruliny osobom z chorobą nowotworową. To składnik dla każdego - mówi kosmetolog Maja Duszota w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Zaleca się, by kobiety w ciąży i karmiące, które chcą sięgnąć po spirulinę, skonsultowały się najpierw z lekarzem.
EPN/mp/WP Kuchnia