Spirulina - gram jak kilogram warzyw
Zielona moc spiruliny
Charakteryzuje ją intensywny zielony kolor. Należy do superżywności. Zdaniem lekarzy może być traktowana jako lek. Cenili ją Aztekowie. Spirulina ma niezwykle cenny skład, dlatego jej spożywanie zalecane jest w profilaktyce zdrowia. Co warto wiedzieć o tej drogocennej aldze? I jak wykorzystać ją w kuchni?
Charakteryzuje ją intensywny zielony kolor. Należy do superżywności. Zdaniem lekarzy może być traktowana jako lek. Cenili ją Aztekowie. Spirulina ma niezwykle cenny skład, dlatego jej spożywanie zalecane jest w profilaktyce zdrowia. Co warto wiedzieć o tej drogocennej aldze? I jak wykorzystać ją w kuchni?
Pod nazwą spirulina kryją się sinice (cyjanobakterie) z rzędu Oscillatoriales. To mikroskopijna alga - popularnością dorównuje jej chlorella. Wykorzystuje się ją zarówno w kuchni (dietetyce), jak i w suplementacji. Na uwagę zasługuje jej bogaty skład. Spirulina zawiera szereg bardzo ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Wśród nich trzeba wymienić przede wszystkim pełnowartościowe białko zawierające osiemnaście aminokwasów, w tym osiem egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie wytwarza i muszą być dostarczane z pożywieniem. Spirulina białka ma aż trzykrotnie więcej od mięsa - niekiedy nazywa się ją zresztą "zielonym mięsem". Zawartość białka w tej mikroaldze to ok. 60-75 procent.