Co jeszcze znajdziemy w spirulinie?
Ważne! Można się spotkać z informacją, że spirulina zawiera witaminę B12 (kobalaminę), która jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania - jej niedobór może skończyć się nawet śmiercią. To kłopotliwa witamina w przypadku wegetarian i wegan, a to dlatego, że znajduje się wyłącznie w produktach zwierzęcych. Rośliny zawierają tzw. analogi witaminy B12, które nie wykazują aktywności, a nawet mogą blokować przyswajanie kobalaminy. Istnieje spór co do tego, czy spirulina zawiera aktywnością formę witaminy B12, dlatego weganom zaleca się stosowanie suplementacji.
W spirulinie znajdują się też enzymy, cenne kwasy (np. gamma-linolenowy GLA - kwas z grupy omega-6, który wykazuje działanie przeciwzapalne, obniża wysokie ciśnienie krwi i pomaga leczyć reumatoidalne zapalenie stawów), glikolipidy, chlorofil. Spirulina to też potężne źródło łatwo przyswajalnego żelaza, fluoru, potasu, miedzi, selenu, manganu. Obliczono, że spirulina ma w składzie więcej niż cztery tysiące naturalnych substancji odżywczych. Pod względem ich zawartości 1 g spiruliny odpowiada 1 kg warzyw!