Pyszności z kociołka
Zapiekane w kociołku nad ogniskiem ziemniaki z kiełbasa to smakowity patent na biesiadę pod chmurką. Przygotuj: 3 kg ziemniaków młodych ziemniaków, 5 większych cebul, 450 g marchewki, 3 kiełbasy, plastry boczku do wyłożenia dna garnka, 1/3 paczki smalcu, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki wyszoruj, obierz i pokrój na ćwiartki. Cebulę i kiełbasę pokrój w plastry. Pietruszkę wypłucz i posiekaj. W żeliwnym garnku układaj warstwami składniki w następującej kolejności: plastry boczku na dno garnka, ćwiartki ziemniaków, marchewka, sól i pieprz, cebula, kiełbasa, natka pietruszki. Na wierzchu ułóż ćwiartki ziemniaków oraz pokrojony na kawałki smalec. Garnek przykryj liściem kapusty lub papierem pergaminowym i pokrywką. Brzegi papieru lub kapusty powinny znajdować się wewnątrz garnka - inaczej woda wyparuje i ziemniaki się przypalą. Garnek włóż w palenisko i obłóż żarem. Po 50 minutach sprawdź, czy ziemniaki są miękkie. Czas przygotowania dania zależy od rodzaju ziemniaków oraz od tego, czy są młode, czy stare.