Smaki Polski: pieczone ziemniaka z ogniska i z kociołka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Trudno się oprzeć

Obraz
© 123RF

Smaku pieczonych w ognisku ziemniaków nie da się z niczym porównać. Wystarczy zawinąć wyszorowane bulwy w folię i wrzucić w żar. Ziemniaczki mogą być jednak jeszcze lepsze. Podpowiadamy, jakie składniki do nich dodać.

/ 5W ognisku i z grilla

Obraz
© 123RF

Czas pieczenia zależy przede wszystkim od rozmiaru ziemniaków. Najlepiej, jeśli są podobnej wielkości, wtedy będą się piec w równym tempie. Wybierając warzywa na ognisko zwróć też uwagę na ich fakturę i kolor. Umyte ziemniaki owiń folią aluminowią. Nie wkładaj ich do żywego ognia. Zamiast upiec się, spłoną. Znajdź miejsce w obrębie ogniska oddalone od palącego się drewna na kilkanaście centymetrów i zakop ziemniaki w tlącym się żarze. Pilnuj, by popiół nie wygasł, bo w zimnym pyle ziemniaki pozostaną surowe.

/ 5Czas pieczenia

Obraz
© 123RF

Pieczenie powinno trwać niewiele ponad godzinę. Możesz przesuwać i obracać ziemniaki w ognisku, uważając by nie znalazły się zbyt blisko lub zbyt daleko od ognia. Aby upewnić się czy są już gotowe, nakłuj je lub spróbuj kawałka. Pieczone ziemniaki będą doskonale smakować z ziołowym twarożkiem, masłem czosnkowym lub jajkiem w koszulce. W folii możemy upiec też inne warzywa – cebulę, paprykę, cukinię, marchew, buraczki, rzodkiew. Warto je posypać wcześniej ziołami, morską solą i skropić oliwą z oliwek lub olejem.

/ 5Z piekarnika też wyjdą

Obraz
© Shutterstock.com

Ziemniaki pieczone w piekarniku, które smakują jak te z ogniska? Tak, to możliwe. Przed pieczeniem obtocz wyszorowane i wilgotne bulwy w mieszance soli i mąki (2 łyżki soli, 4 łyżki mąki). Następnie ponakłuwaj je widelcem, ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

/ 5Pyszności z kociołka

Obraz
© 123RF

Zapiekane w kociołku nad ogniskiem ziemniaki z kiełbasa to smakowity patent na biesiadę pod chmurką. Przygotuj: 3 kg ziemniaków młodych ziemniaków, 5 większych cebul, 450 g marchewki, 3 kiełbasy, plastry boczku do wyłożenia dna garnka, 1/3 paczki smalcu, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki wyszoruj, obierz i pokrój na ćwiartki. Cebulę i kiełbasę pokrój w plastry. Pietruszkę wypłucz i posiekaj. W żeliwnym garnku układaj warstwami składniki w następującej kolejności: plastry boczku na dno garnka, ćwiartki ziemniaków, marchewka, sól i pieprz, cebula, kiełbasa, natka pietruszki. Na wierzchu ułóż ćwiartki ziemniaków oraz pokrojony na kawałki smalec. Garnek przykryj liściem kapusty lub papierem pergaminowym i pokrywką. Brzegi papieru lub kapusty powinny znajdować się wewnątrz garnka - inaczej woda wyparuje i ziemniaki się przypalą. Garnek włóż w palenisko i obłóż żarem. Po 50 minutach sprawdź, czy ziemniaki są miękkie. Czas przygotowania dania zależy od rodzaju ziemniaków oraz od tego, czy są młode, czy stare.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji