Smaki Polski: pieczone ziemniaka z ogniska i z kociołka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Trudno się oprzeć

Obraz
© 123RF

Smaku pieczonych w ognisku ziemniaków nie da się z niczym porównać. Wystarczy zawinąć wyszorowane bulwy w folię i wrzucić w żar. Ziemniaczki mogą być jednak jeszcze lepsze. Podpowiadamy, jakie składniki do nich dodać.

/ 5W ognisku i z grilla

Obraz
© 123RF

Czas pieczenia zależy przede wszystkim od rozmiaru ziemniaków. Najlepiej, jeśli są podobnej wielkości, wtedy będą się piec w równym tempie. Wybierając warzywa na ognisko zwróć też uwagę na ich fakturę i kolor. Umyte ziemniaki owiń folią aluminowią. Nie wkładaj ich do żywego ognia. Zamiast upiec się, spłoną. Znajdź miejsce w obrębie ogniska oddalone od palącego się drewna na kilkanaście centymetrów i zakop ziemniaki w tlącym się żarze. Pilnuj, by popiół nie wygasł, bo w zimnym pyle ziemniaki pozostaną surowe.

/ 5Czas pieczenia

Obraz
© 123RF

Pieczenie powinno trwać niewiele ponad godzinę. Możesz przesuwać i obracać ziemniaki w ognisku, uważając by nie znalazły się zbyt blisko lub zbyt daleko od ognia. Aby upewnić się czy są już gotowe, nakłuj je lub spróbuj kawałka. Pieczone ziemniaki będą doskonale smakować z ziołowym twarożkiem, masłem czosnkowym lub jajkiem w koszulce. W folii możemy upiec też inne warzywa – cebulę, paprykę, cukinię, marchew, buraczki, rzodkiew. Warto je posypać wcześniej ziołami, morską solą i skropić oliwą z oliwek lub olejem.

/ 5Z piekarnika też wyjdą

Obraz
© Shutterstock.com

Ziemniaki pieczone w piekarniku, które smakują jak te z ogniska? Tak, to możliwe. Przed pieczeniem obtocz wyszorowane i wilgotne bulwy w mieszance soli i mąki (2 łyżki soli, 4 łyżki mąki). Następnie ponakłuwaj je widelcem, ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

/ 5Pyszności z kociołka

Obraz
© 123RF

Zapiekane w kociołku nad ogniskiem ziemniaki z kiełbasa to smakowity patent na biesiadę pod chmurką. Przygotuj: 3 kg ziemniaków młodych ziemniaków, 5 większych cebul, 450 g marchewki, 3 kiełbasy, plastry boczku do wyłożenia dna garnka, 1/3 paczki smalcu, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki wyszoruj, obierz i pokrój na ćwiartki. Cebulę i kiełbasę pokrój w plastry. Pietruszkę wypłucz i posiekaj. W żeliwnym garnku układaj warstwami składniki w następującej kolejności: plastry boczku na dno garnka, ćwiartki ziemniaków, marchewka, sól i pieprz, cebula, kiełbasa, natka pietruszki. Na wierzchu ułóż ćwiartki ziemniaków oraz pokrojony na kawałki smalec. Garnek przykryj liściem kapusty lub papierem pergaminowym i pokrywką. Brzegi papieru lub kapusty powinny znajdować się wewnątrz garnka - inaczej woda wyparuje i ziemniaki się przypalą. Garnek włóż w palenisko i obłóż żarem. Po 50 minutach sprawdź, czy ziemniaki są miękkie. Czas przygotowania dania zależy od rodzaju ziemniaków oraz od tego, czy są młode, czy stare.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary