Rosół prawie bez tłuszczu
Rosół jest dosyć tłustym, tradycyjnym polskim daniem, jednak dla niektórych niedziela bez gorącego, aromatycznego rosołku to nie niedziela. A co z tymi, którzy się odchudzają? Dla nich wersja prawie bez tłuszczu.
Składniki: 500 g piersi kurczaka, 2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebula, por, 0,5 pęczka pietruszki, 0,5 pęczka lubczyku, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz.
Przygotowanie: filety z kurczaka umyj i usuń zbędny tłuszcz, warzywa oczyść i umyj, a cebulkę opłucz, przekrój na pół i razem z łupinkami opiecz w piekarniku (pieczona cebulka doda wspaniałego aromatu, a łupinka nada zupie piękny odcień). Tak przygotowane składniki włóż do garnka i zalej ok. 2 l wody i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na malutkim ogniu przez minimum godzinę. Nie doprawiaj jeszcze zupy – jeśli zrobisz to teraz, warzywa i mięso nie będą miały szansy oddać pełni aromatu i smaku. Wrzuć tylko liście laurowe i ziele angielskie, a po godzinie do garnka dodaj natkę pietruszki oraz lubczyk i gotuj jeszcze przez pół godziny. Na koniec dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Taki dietetyczny rosołek bardzo łatwo zepsuć dodatkami. Zazwyczaj jemy go z makaronem jajecznym typu nitki, ale nie po to tak pieczołowicie dobieraliśmy składniki i gotowaliśmy je, by teraz cała praca poszła na marne przez makaron. Dlatego polecamy użycie makaronu pełnoziarnistego lub... brązowego ryżu. Rosół z ryżem? Tak! To bardzo smaczne połączenie, choć nieco kontrowersyjne dla tradycjonalistów.