Burgery z włoszczyzną w bułach domowej roboty
Składniki: mięso mielone wołowe, młoda włoszczyzna, czosnek, natka pietruszki, sałata. Ciasto na bułki: 600 g mąki pszennej, ok. 200 ml wody, 200 ml mleka, drożdże instant, 2 łyżki masła, łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, jajko, sezam.
Przygotowanie: do mięsa mielonego dorzucamy posiekany ząbek czosnku i natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Formujemy burgery i smażymy po kilka minut z każdej strony na patelni. Kroimy marchewkę, pietruszkę, selera i pora w plasterki podsmażamy chwilę na patelni na oliwie, dodajemy sól i pieprz do smaku. W dużej misce łączymy mąkę, z drożdżami, cukrem, solą, wodą i mlekiem i zagniatamy w kilka minut ciasto. Zostawiamy pod przykryciem w ciepełku na 40 min. Następnie ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki a konkretnie płaskie krążki o wysokości 2 - 2,5 cm. Bułeczki wrzucamy na blachę i zostawiamy na kolejne 40 min, żeby znowu urosły. Tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy w temp. 200 st przez 15 minut.