Który kolor wybrać?
Bez względu na kolor, porzeczki to bardzo wartościowe owoce. Wszystkie odmiany wzmacniają kruche naczynia krwionośne, wspierają układ odpornościowy, wspomagają trawienie, oczyszczają z toksyn i poprawiają wygląd skóry.
Wartość energetyczna czarnych porzeczek jest największa, wynosi mniej więcej 60–70 kcal na 100 g owoców. Kaloryczność tych jaśniejszych to około 30–50 kcal. Porzeczki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, P, beta-karoten, garbniki, pektyny, błonnik, żelazo, potas, wapń, magnez, bor. Jednak zawartość składników odżywczych w poszczególnych odmianach jest różna. Cenne właściwości zachowują przede wszystkim porzeczki jedzone na surowo. Są dość delikatne, dlatego należy przechowywać je w lodówce nie dłużej niż trzy dni. Najmniejszą trwałość wykazują białe odmiany, które najlepiej spożywać od razu po zerwaniu z krzaczka.