Sezon na porzeczki czas zacząć

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Białe, czarne czy czerwone?

Obraz
© Shutterstock.com

Które porzeczki są najzdrowsze? Odpowiedź jest prosta – wszystkie! Niezależnie od koloru, te owoce wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry i wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego. Co prawda różnią się procentową zawartością poszczególnych składników odżywczych witamin i minerałów, jednak mimo to ich znaczenie dla naszego zdrowia jest nie do przeceniania. Właśnie trwa na nie sezon. Można je jeść na surowo, mrozić, dodawać do deserów, przygotowywać z nich dżemy, soki, syropy, galaretki, kompoty. Możliwości są nieograniczone.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 6Który kolor wybrać?

Obraz
© Shutterstock.com

Bez względu na kolor, porzeczki to bardzo wartościowe owoce. Wszystkie odmiany wzmacniają kruche naczynia krwionośne, wspierają układ odpornościowy, wspomagają trawienie, oczyszczają z toksyn i poprawiają wygląd skóry.

Wartość energetyczna czarnych porzeczek jest największa, wynosi mniej więcej 60–70 kcal na 100 g owoców. Kaloryczność tych jaśniejszych to około 30–50 kcal. Porzeczki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, P, beta-karoten, garbniki, pektyny, błonnik, żelazo, potas, wapń, magnez, bor. Jednak zawartość składników odżywczych w poszczególnych odmianach jest różna. Cenne właściwości zachowują przede wszystkim porzeczki jedzone na surowo. Są dość delikatne, dlatego należy przechowywać je w lodówce nie dłużej niż trzy dni. Najmniejszą trwałość wykazują białe odmiany, które najlepiej spożywać od razu po zerwaniu z krzaczka.

/ 6Czarne są najlepsze

Obraz
© Fotolia | .

Najbardziej wartościowe są czarne porzeczki. Wystarczy garść tych owoców, by dostarczyć organizmowi dzienną dawkę witaminy C. Dzięki zawartości antocyjanów czarne porzeczki łagodzą dolegliwości żołądkowe. Ponadto, działają moczopędnie, mogą więc okazać się pomocne w zapobieganiu kamicy nerkowej. Łagodzą również bóle gardła o podłożu bakteryjnym. Z kolei obecne w nich fitoncydy, doskonale radzą sobie także z infekcjami wirusowymi i grzybiczymi. Olejki eteryczne w nich zawarte, pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych.

/ 6Białe i czerwone porzeczki

Obraz
© 123RF.COM

Białe i czerwone zawierają nieco mniej przeciwutleniaczy niż czarne, ale więcej pektyn, dzięki czemu stabilizują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Z kolei obecne w nich polifenole łagodzą bóle menstruacyjne. Czerwone porzeczki warto jeść również ze względu na obecne w nich witaminy z grupy B, żelazo i wapń.

/ 6Liście i nasiona porzeczek

Obraz
© 123RF.COM

Zdrowe są także liście porzeczek, z których można przygotowywać lecznicze herbatki. Działają przeciwzapalnie, poprawiają krążenie i czynność serca oraz zmniejszają obrzęki. Wystarczy, że zerwiesz młode listki, ususzysz je i zaparzysz z nich zdrowy napar, który uspokoi i wyciszy, a dodatkowo oczyści twój organizm. Wiedziałeś, że są one także naturalnym lekarstwem na ukąszenia komarów? Wystarczy zgnieść liście w dłoni i potrzeć nimi ukąszone miejsce. Z kolei z nasion czarnej porzeczki tłoczy się olej, który jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

/ 6Porzeczkowa kuchnia

Obraz
© Shutterstock.com

Porzeczki, ze względu na swój oryginalny smak i intensywny zapach mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Można je jeść na surowo lub mrozić, ponieważ ten sposób przechowywania pozwala zachować niemal wszystkie wartości odżywcze. Natomiast suszone porzeczki dodawane są często do owocowych lub owocowo-ziołowych herbatek.

W upalny dzień orzeźwi nas porzeczkowy chłodnik, który jest bardzo popularny w krajach skandynawskich, lub dobrze znany każdemu kompot. Możemy także dodawać je do ciast i deserówtart, biszkoptów, crumble, puddingów czy tortów bezowych. Z kolei posłodzony miodem czy cukrem mus z przetartych przez sitko czarnych lub czerwonych porzeczek, jest doskonały jako sos do naleśników, słodkich placków, ryżu, lodów i innych deserów. Świetnie smakuje zwłaszcza z bananami, słodkimi brzoskwiniami oraz twarożkiem.
Możemy z nich przygotować także przetwory – dżemy, galaretki, syropy, wina, soki, nalewki, likiery. Kwaskowata konfitura porzeczkowa nadaje się także jako dodatek do polędwiczek wieprzowych czy piersi kaczki. Można nimi również faszerować kurczaka, indyka lub schabowe roladki. Świetnie komponują się one z majerankiem, ziołami czy ostrymi przyprawami, takimi jak kolorowy pieprz.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości