Czarne, czerwone czy białe?
Te trzy kolory owoców możemy spotkać na każdym straganie, ale po które najlepiej sięgać? Kilka wskazówek przygotowała dietetyk Luiza Smaza-Niezgocka.
- Czarne porzeczki są najbardziej kaloryczne (średnio 81 kcal w 100 g), ale zawierają też najwięcej błonnika średnio 7,9 g na 100 g owoców. Są też znakomitym źródłem witaminy C. Garść owoców bez trudu pokrywa dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę. Zawierają one także antocyjany zapobiegające infekcjom dróg moczowych, łagodzą ból gardła o podłożu bakteryjnym. Są bogate w fitoncydy, które pomagają w zwalczaniu infekcji wirusowymi i grzybiczymi. Czarna porzeczka to także doskonałe źródło witaminy z grupy B, prowitaminy A, biotynę i kwas foliowy oraz magnez, potas czy żelazo. Czarne porzeczki powinny się znaleźć w menu osób zmagających się z miażdżycą i schorzeniami układu krążenia. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów porzeczki mają działanie zmniejszające ilość wolnych rodników w organizmie odpowiadających za uszkodzenie naczyń krwionośnych. Czerwone i
białe porzeczki mają mniej przeciwutleniaczy niż czarne.