Sezon na porzeczki - czarne, czerwone czy białe?

None

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Jedzmy porzeczki!

Obraz
© Shutterstock.com

Obok truskawek i malin, to jedne z owoców lata, które błyskawicznie znikają z krzaczków. Ich charakterystyczny słodko-kwaśny smak kojarzy się z wakacjami, czasem beztroski i niskokaloryczną dietą owocową. Warto docenić ich właściwości zdrowotne. Jak radzi Luiza Smaza-Niezgocka, dietetyk z Centrum Naturhouse w Łodzi, porzeczki powinny pojawić się w naszej letniej diecie, głównie ze względu na fakt, że wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu pokarmowego i poprawiają stan skóry. Ale to nie jedyne ich zalety.

/ 5Czarne, czerwone czy białe?

Obraz
© 123RF.COM

Te trzy kolory owoców możemy spotkać na każdym straganie, ale po które najlepiej sięgać? Kilka wskazówek przygotowała dietetyk Luiza Smaza-Niezgocka.

- Czarne porzeczki są najbardziej kaloryczne (średnio 81 kcal w 100 g), ale zawierają też najwięcej błonnika średnio 7,9 g na 100 g owoców. Są też znakomitym źródłem witaminy C. Garść owoców bez trudu pokrywa dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę. Zawierają one także antocyjany zapobiegające infekcjom dróg moczowych, łagodzą ból gardła o podłożu bakteryjnym. Są bogate w fitoncydy, które pomagają w zwalczaniu infekcji wirusowymi i grzybiczymi. Czarna porzeczka to także doskonałe źródło witaminy z grupy B, prowitaminy A, biotynę i kwas foliowy oraz magnez, potas czy żelazo. Czarne porzeczki powinny się znaleźć w menu osób zmagających się z miażdżycą i schorzeniami układu krążenia. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów porzeczki mają działanie zmniejszające ilość wolnych rodników w organizmie odpowiadających za uszkodzenie naczyń krwionośnych. Czerwone i
białe porzeczki mają mniej przeciwutleniaczy niż czarne.

/ 5Do wyboru, do koloru

Obraz
© 123RF.COM

- Czerwone porzeczki warto jeść dla dużej zawartości witamin z grupy B, żelaza i wapnia. Białe porzeczki mają podobną zawartość witamin i minerałów jak czerwone. Ponadto w białych porzeczkach występuje najwięcej magnezu, który jest szczególnie ważny w diecie osób podatnych na stres - wyjaśnia ekspertka.

- Ponadto dzięki rutynie (wzmacniającej kruche naczynia krwionośne) i witaminie C, wspierają układ odporności i poprawiają wygląd skóry. Zawierają sporo cynku i siarki, które wspólnie łagodzą zmiany trądzikowe oraz wzmacniają włosy i paznokcie. Porzeczki czerwone warto też wykorzystać w domowym SPA - np. maseczka z owoców może mieć korzystne działanie na problemy z cerą trądzikową.

/ 5Porzeczki w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

- Porzeczki najlepiej smakują świeżo zerwane z krzaka. Jedzone na surowo zachowują najwięcej cennych składników. W lodówce nie powinniśmy ich przechowywać dłużej niż kilka dni, zwłaszcza białych. W celu zaopatrzenia się w zimowe zapasy, bez obaw można zamrozić owoce, gdyż w takiej formie zachowają swoje właściwości odżywcze - radzi dietetyk Luiza Smaza-Niezgocka.

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Porzeczki doskonale smakują podane z jogurtem i bakaliami - mogą stanowić szybki deser lub drugie śniadanie. Mimo pewnych ubytków wartości odżywczych, dużą popularnością cieszą się pyszne ciasta i babeczki z tymi owocami. Warto wcześniej oprószyć je mąką, aby nie opadły na dno wypieku, a równomiernie rozłożyły się na jego powierzchni, ciesząc oko i podniebienie. Z porzeczek warto także przygotować domowe przetwory - w tym chutney do deserów oraz dań wytrawnych.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata