Sezon na porzeczki - czarne, czerwone czy białe?

None

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Jedzmy porzeczki!

Obraz
© Shutterstock.com

Obok truskawek i malin, to jedne z owoców lata, które błyskawicznie znikają z krzaczków. Ich charakterystyczny słodko-kwaśny smak kojarzy się z wakacjami, czasem beztroski i niskokaloryczną dietą owocową. Warto docenić ich właściwości zdrowotne. Jak radzi Luiza Smaza-Niezgocka, dietetyk z Centrum Naturhouse w Łodzi, porzeczki powinny pojawić się w naszej letniej diecie, głównie ze względu na fakt, że wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu pokarmowego i poprawiają stan skóry. Ale to nie jedyne ich zalety.

/ 5Czarne, czerwone czy białe?

Obraz
© 123RF.COM

Te trzy kolory owoców możemy spotkać na każdym straganie, ale po które najlepiej sięgać? Kilka wskazówek przygotowała dietetyk Luiza Smaza-Niezgocka.

- Czarne porzeczki są najbardziej kaloryczne (średnio 81 kcal w 100 g), ale zawierają też najwięcej błonnika średnio 7,9 g na 100 g owoców. Są też znakomitym źródłem witaminy C. Garść owoców bez trudu pokrywa dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę. Zawierają one także antocyjany zapobiegające infekcjom dróg moczowych, łagodzą ból gardła o podłożu bakteryjnym. Są bogate w fitoncydy, które pomagają w zwalczaniu infekcji wirusowymi i grzybiczymi. Czarna porzeczka to także doskonałe źródło witaminy z grupy B, prowitaminy A, biotynę i kwas foliowy oraz magnez, potas czy żelazo. Czarne porzeczki powinny się znaleźć w menu osób zmagających się z miażdżycą i schorzeniami układu krążenia. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów porzeczki mają działanie zmniejszające ilość wolnych rodników w organizmie odpowiadających za uszkodzenie naczyń krwionośnych. Czerwone i
białe porzeczki mają mniej przeciwutleniaczy niż czarne.

/ 5Do wyboru, do koloru

Obraz
© 123RF.COM

- Czerwone porzeczki warto jeść dla dużej zawartości witamin z grupy B, żelaza i wapnia. Białe porzeczki mają podobną zawartość witamin i minerałów jak czerwone. Ponadto w białych porzeczkach występuje najwięcej magnezu, który jest szczególnie ważny w diecie osób podatnych na stres - wyjaśnia ekspertka.

- Ponadto dzięki rutynie (wzmacniającej kruche naczynia krwionośne) i witaminie C, wspierają układ odporności i poprawiają wygląd skóry. Zawierają sporo cynku i siarki, które wspólnie łagodzą zmiany trądzikowe oraz wzmacniają włosy i paznokcie. Porzeczki czerwone warto też wykorzystać w domowym SPA - np. maseczka z owoców może mieć korzystne działanie na problemy z cerą trądzikową.

/ 5Porzeczki w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

- Porzeczki najlepiej smakują świeżo zerwane z krzaka. Jedzone na surowo zachowują najwięcej cennych składników. W lodówce nie powinniśmy ich przechowywać dłużej niż kilka dni, zwłaszcza białych. W celu zaopatrzenia się w zimowe zapasy, bez obaw można zamrozić owoce, gdyż w takiej formie zachowają swoje właściwości odżywcze - radzi dietetyk Luiza Smaza-Niezgocka.

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Porzeczki doskonale smakują podane z jogurtem i bakaliami - mogą stanowić szybki deser lub drugie śniadanie. Mimo pewnych ubytków wartości odżywczych, dużą popularnością cieszą się pyszne ciasta i babeczki z tymi owocami. Warto wcześniej oprószyć je mąką, aby nie opadły na dno wypieku, a równomiernie rozłożyły się na jego powierzchni, ciesząc oko i podniebienie. Z porzeczek warto także przygotować domowe przetwory - w tym chutney do deserów oraz dań wytrawnych.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę