WAŻNE
TERAZ

Mamy najnowszy sondaż. Jedna partia znacząco zyskuje

Sezon na porzeczki - czarne, czerwone czy białe?

None

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Jedzmy porzeczki!

Obraz
© Shutterstock.com

Obok truskawek i malin, to jedne z owoców lata, które błyskawicznie znikają z krzaczków. Ich charakterystyczny słodko-kwaśny smak kojarzy się z wakacjami, czasem beztroski i niskokaloryczną dietą owocową. Warto docenić ich właściwości zdrowotne. Jak radzi Luiza Smaza-Niezgocka, dietetyk z Centrum Naturhouse w Łodzi, porzeczki powinny pojawić się w naszej letniej diecie, głównie ze względu na fakt, że wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu pokarmowego i poprawiają stan skóry. Ale to nie jedyne ich zalety.

/ 5Czarne, czerwone czy białe?

Obraz
© 123RF.COM

Te trzy kolory owoców możemy spotkać na każdym straganie, ale po które najlepiej sięgać? Kilka wskazówek przygotowała dietetyk Luiza Smaza-Niezgocka.

- Czarne porzeczki są najbardziej kaloryczne (średnio 81 kcal w 100 g), ale zawierają też najwięcej błonnika średnio 7,9 g na 100 g owoców. Są też znakomitym źródłem witaminy C. Garść owoców bez trudu pokrywa dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę. Zawierają one także antocyjany zapobiegające infekcjom dróg moczowych, łagodzą ból gardła o podłożu bakteryjnym. Są bogate w fitoncydy, które pomagają w zwalczaniu infekcji wirusowymi i grzybiczymi. Czarna porzeczka to także doskonałe źródło witaminy z grupy B, prowitaminy A, biotynę i kwas foliowy oraz magnez, potas czy żelazo. Czarne porzeczki powinny się znaleźć w menu osób zmagających się z miażdżycą i schorzeniami układu krążenia. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów porzeczki mają działanie zmniejszające ilość wolnych rodników w organizmie odpowiadających za uszkodzenie naczyń krwionośnych. Czerwone i
białe porzeczki mają mniej przeciwutleniaczy niż czarne.

/ 5Do wyboru, do koloru

Obraz
© 123RF.COM

- Czerwone porzeczki warto jeść dla dużej zawartości witamin z grupy B, żelaza i wapnia. Białe porzeczki mają podobną zawartość witamin i minerałów jak czerwone. Ponadto w białych porzeczkach występuje najwięcej magnezu, który jest szczególnie ważny w diecie osób podatnych na stres - wyjaśnia ekspertka.

- Ponadto dzięki rutynie (wzmacniającej kruche naczynia krwionośne) i witaminie C, wspierają układ odporności i poprawiają wygląd skóry. Zawierają sporo cynku i siarki, które wspólnie łagodzą zmiany trądzikowe oraz wzmacniają włosy i paznokcie. Porzeczki czerwone warto też wykorzystać w domowym SPA - np. maseczka z owoców może mieć korzystne działanie na problemy z cerą trądzikową.

/ 5Porzeczki w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

- Porzeczki najlepiej smakują świeżo zerwane z krzaka. Jedzone na surowo zachowują najwięcej cennych składników. W lodówce nie powinniśmy ich przechowywać dłużej niż kilka dni, zwłaszcza białych. W celu zaopatrzenia się w zimowe zapasy, bez obaw można zamrozić owoce, gdyż w takiej formie zachowają swoje właściwości odżywcze - radzi dietetyk Luiza Smaza-Niezgocka.

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Porzeczki doskonale smakują podane z jogurtem i bakaliami - mogą stanowić szybki deser lub drugie śniadanie. Mimo pewnych ubytków wartości odżywczych, dużą popularnością cieszą się pyszne ciasta i babeczki z tymi owocami. Warto wcześniej oprószyć je mąką, aby nie opadły na dno wypieku, a równomiernie rozłożyły się na jego powierzchni, ciesząc oko i podniebienie. Z porzeczek warto także przygotować domowe przetwory - w tym chutney do deserów oraz dań wytrawnych.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?