Sezon na porzeczki - czarne, czerwone czy białe?

None

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Jedzmy porzeczki!

Obraz
© Shutterstock.com

Obok truskawek i malin, to jedne z owoców lata, które błyskawicznie znikają z krzaczków. Ich charakterystyczny słodko-kwaśny smak kojarzy się z wakacjami, czasem beztroski i niskokaloryczną dietą owocową. Warto docenić ich właściwości zdrowotne. Jak radzi Luiza Smaza-Niezgocka, dietetyk z Centrum Naturhouse w Łodzi, porzeczki powinny pojawić się w naszej letniej diecie, głównie ze względu na fakt, że wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu pokarmowego i poprawiają stan skóry. Ale to nie jedyne ich zalety.

/ 5Czarne, czerwone czy białe?

Obraz
© 123RF.COM

Te trzy kolory owoców możemy spotkać na każdym straganie, ale po które najlepiej sięgać? Kilka wskazówek przygotowała dietetyk Luiza Smaza-Niezgocka.

- Czarne porzeczki są najbardziej kaloryczne (średnio 81 kcal w 100 g), ale zawierają też najwięcej błonnika średnio 7,9 g na 100 g owoców. Są też znakomitym źródłem witaminy C. Garść owoców bez trudu pokrywa dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę. Zawierają one także antocyjany zapobiegające infekcjom dróg moczowych, łagodzą ból gardła o podłożu bakteryjnym. Są bogate w fitoncydy, które pomagają w zwalczaniu infekcji wirusowymi i grzybiczymi. Czarna porzeczka to także doskonałe źródło witaminy z grupy B, prowitaminy A, biotynę i kwas foliowy oraz magnez, potas czy żelazo. Czarne porzeczki powinny się znaleźć w menu osób zmagających się z miażdżycą i schorzeniami układu krążenia. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów porzeczki mają działanie zmniejszające ilość wolnych rodników w organizmie odpowiadających za uszkodzenie naczyń krwionośnych. Czerwone i
białe porzeczki mają mniej przeciwutleniaczy niż czarne.

/ 5Do wyboru, do koloru

Obraz
© 123RF.COM

- Czerwone porzeczki warto jeść dla dużej zawartości witamin z grupy B, żelaza i wapnia. Białe porzeczki mają podobną zawartość witamin i minerałów jak czerwone. Ponadto w białych porzeczkach występuje najwięcej magnezu, który jest szczególnie ważny w diecie osób podatnych na stres - wyjaśnia ekspertka.

- Ponadto dzięki rutynie (wzmacniającej kruche naczynia krwionośne) i witaminie C, wspierają układ odporności i poprawiają wygląd skóry. Zawierają sporo cynku i siarki, które wspólnie łagodzą zmiany trądzikowe oraz wzmacniają włosy i paznokcie. Porzeczki czerwone warto też wykorzystać w domowym SPA - np. maseczka z owoców może mieć korzystne działanie na problemy z cerą trądzikową.

/ 5Porzeczki w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

- Porzeczki najlepiej smakują świeżo zerwane z krzaka. Jedzone na surowo zachowują najwięcej cennych składników. W lodówce nie powinniśmy ich przechowywać dłużej niż kilka dni, zwłaszcza białych. W celu zaopatrzenia się w zimowe zapasy, bez obaw można zamrozić owoce, gdyż w takiej formie zachowają swoje właściwości odżywcze - radzi dietetyk Luiza Smaza-Niezgocka.

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Porzeczki doskonale smakują podane z jogurtem i bakaliami - mogą stanowić szybki deser lub drugie śniadanie. Mimo pewnych ubytków wartości odżywczych, dużą popularnością cieszą się pyszne ciasta i babeczki z tymi owocami. Warto wcześniej oprószyć je mąką, aby nie opadły na dno wypieku, a równomiernie rozłożyły się na jego powierzchni, ciesząc oko i podniebienie. Z porzeczek warto także przygotować domowe przetwory - w tym chutney do deserów oraz dań wytrawnych.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny